22 marca 2020

Jabłka pod kruszonką z białkowym jogurtem



Składniki:

  • jabłka - 550 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1/2 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • płatki owsiane - 40 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 75 g
  • banan - 1 szt.
  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 400 g
  • białko wegańskie z wanilią - 20 g

Przygotowanie:

  1. Jogurt zblenduj na gładko z wegańskim białkiem, a następnie wyłóż do miseczek.
  2. Jabłka dokładnie umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, cynamonem i miodem - wyłóż do naczynia do zapiekania.
  3. Płatki owsiane wymieszaj z mąką, zblendowanym bananem oraz masłem orzechowym - wyłóż na jabłka.
  4. Następnie jabłka z kruszonką zapiecz w piekarniku (180 stopni, 25 minut).
  5. Gotowe jabłka z kruszonką wyłóż na wcześniej przygotowany jogurt. Całość opcjonalnie możesz udekorować bazylią oraz dodatkową porcją masła orzechowego.


Kalorie:
Całość (3 porcje) - ok. 1307 kcal
1 porcja - ok. 436 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz