Nabrałam ochoty na kolejny wypiek z jej użyciem.
I od razu pomyślałam o maku, ale tym białym :) Tak powstał biały makowiec na bazie komosy, a słodyczy dopełniła morwa biała suszona :)
Składniki:
- 1 szklanka białego maku
- 1/2 szklanki komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 1 łyżka liści stevi
- 1 szklanka mleka 0,5%
- garść morwy białej suszonej
- Mak namoczyć w szklance mleka, a następnie ugotować w tym samym mleku, w którym się moczył.
- Liście stevi zaparzyć w szklance wody i odcedzić, płyn dolać do gotującego się maku, dodać komosę i gotować kolejne 15 minut- odstawić do wystygnięcia.
- Banana zblendować z białkami i wymieszać z całością.
- Masę przełożyć do formy, na wierzch ułożyć suszoną morwę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (28 kawałków)- ok. 1425kcal
1 kawałek- ok. 51kcal
I znów wspaniałe, zaskakujące pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Proszę Cię zaproś mnie kiedyś do siebie, albo zorganizuj jakieś spotkanie :*
OdpowiedzUsuńsuper. pyszny i zdrowy :) pozdrawiam dorota
UsuńUwielbiam te Twoje zdrowe wypieki! ;)
OdpowiedzUsuńPychotka ;-)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle super przepis :-) rewelacja Madziu :-)
OdpowiedzUsuńKolejna pyszota:-P. Przepis zapisany i czeka w kolejce do wyprobowania:-). Nadrabiam zaleglosci. Dzisiaj pyszne sniadanko z Twojego przepisu,czyli lekkie omlety z kremem kokosowym. Z pewnoscia przepis powtorze. Super,super lekkie i pyszne. Zapisane jako jedno z moich ulubionych sniadan:-P. Po prostu nie da sie opisac slowami;-). Madziu mam standartowe pytanie,jesli chodzi o wymiary blaszki jakiej uzylas do makowca? Dziekuje i pozdrawiam;-).
OdpowiedzUsuńale się cieszę! i narobiłaś mi ochoty na ten krem z omletów, chyba dzisiaj również się na niego skuszę! :) tutaj użyłam kwadratowej formy silikonowej, wymiary z tego, co pamiętam 24cmx24cm, głębokość 4cm, pozdrawiam :)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować tej pyszności!
OdpowiedzUsuńAle genialny :)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis :)
OdpowiedzUsuńBiałego jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nowy sposób na zdrową słodkość ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis zdrowy i super wygląda :):)
OdpowiedzUsuńNie cierpię makowców.
OdpowiedzUsuńBiały mak? Nigdy w życiu takiego nie widziałam XD
OdpowiedzUsuńale fajny przepis, z bialym makiem pierwszy raz sie spotykam. :)
OdpowiedzUsuńTakiego jasnego makowca jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńTakiego jasnego makowca jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuń