18 czerwca 2015

BIAŁY MAKOWIEC Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Kilka razy wykorzystywałam już komosę w wypiekach i faktem jest, że świetnie się do tego nadaje!
Nabrałam ochoty na kolejny wypiek z jej użyciem.

I od razu pomyślałam o maku, ale tym białym :) Tak powstał biały makowiec na bazie komosy, a słodyczy dopełniła morwa biała suszona :)


Składniki:
  • 1 szklanka białego maku
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka liści stevi
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • garść morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Mak namoczyć w szklance mleka, a następnie ugotować w tym samym mleku, w którym się moczył.
  2. Liście stevi zaparzyć w szklance wody i odcedzić, płyn dolać do gotującego się maku, dodać komosę i gotować kolejne 15 minut- odstawić do wystygnięcia.
  3. Banana zblendować z białkami i wymieszać z całością.
  4. Masę przełożyć do formy, na wierzch ułożyć suszoną morwę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Kawałek takiego ciasta to nie dość, że porcja ciekawego smaku, ale również porcja wartości odżywczych :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (28 kawałków)- ok. 1425kcal
1 kawałek- ok. 51kcal

Letnie oczyszczenie

21 komentarzy:

  1. I znów wspaniałe, zaskakujące pyszności.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę Cię zaproś mnie kiedyś do siebie, albo zorganizuj jakieś spotkanie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te Twoje zdrowe wypieki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super przepis :-) rewelacja Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pyszota:-P. Przepis zapisany i czeka w kolejce do wyprobowania:-). Nadrabiam zaleglosci. Dzisiaj pyszne sniadanko z Twojego przepisu,czyli lekkie omlety z kremem kokosowym. Z pewnoscia przepis powtorze. Super,super lekkie i pyszne. Zapisane jako jedno z moich ulubionych sniadan:-P. Po prostu nie da sie opisac slowami;-). Madziu mam standartowe pytanie,jesli chodzi o wymiary blaszki jakiej uzylas do makowca? Dziekuje i pozdrawiam;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się cieszę! i narobiłaś mi ochoty na ten krem z omletów, chyba dzisiaj również się na niego skuszę! :) tutaj użyłam kwadratowej formy silikonowej, wymiary z tego, co pamiętam 24cmx24cm, głębokość 4cm, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Chciałabym spróbować tej pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Białego jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, nowy sposób na zdrową słodkość ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis zdrowy i super wygląda :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biały mak? Nigdy w życiu takiego nie widziałam XD

    OdpowiedzUsuń
  12. ale fajny przepis, z bialym makiem pierwszy raz sie spotykam. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego jasnego makowca jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego jasnego makowca jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń