Uwielbiam takie ciasta, przełożone kremowymi masami, a jak jeszcze wykończone są bakaliami- żyć, nie umierać! :)
Składniki:
Ciasto
- 9 łyżek płatków orkiszowych
- 1 dojrzały banan
- 2 białka jajek
- 5 łyżek mleka migdałowego
- 8 łyżek brązowego ryżu
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka stevi
- dodatkowo: morwa biała suszona, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto
- Płatki orkiszowe zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy).
- Banana zblendować z mlekiem migdałowym.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek powoli dodawać zblendowanego z mlekiem banana, a następnie zmielone płatki- całość delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na 2 blaty.
- Ryż ugotować z dodatkiem stevi w mleku migdałowym.
- Ugotowany ryż odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować na bardzo gładki krem, dodając karob.
- Gotowe ciasto przełożyć połową masy, drugą połowę wyłożyć na wierzch i udekorować morwą oraz płatkami migdałów.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1050kcal
1 kawałek- ok. 88kcal
Uwielbiam wszystkie Twoje przepisy,a zwlaszcza te zdrowe slodkosci:-P. Jakiej wielkosci foremki uzylas? Pieklam buleczki z Twojego przepisu z owocami. Poezja:-P. Bardzo mi smakowaly:-P. Dziekuje i pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńa bardzo dziękuję! super, że bułeczki smakowały, nie mogło być inaczej! i polecam się na przyszłość :) a co, do foremki to użyłam małej tortownicy o średnicy 18cm :)
Usuńmożesz mi kiedyć coś ugotować ahha
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńMadziu ale wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńo jakie płatki chodzi? jaglane czy jęczmienne? w składzie podane są jaglane, a zmielić mam jęczmienne :)
OdpowiedzUsuńw składnikach są orkiszowe, a w przygotowaniu niewiadomo czemu wkradły się jęczmienne :) oczywiście już poprawione- chodzi o orkiszowe :)
UsuńFajnie wygląda :) Tak kremowo :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że właśnie zjadłam śniadanie, bo bym musiała iść po jakieś ciasto :D Wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie- tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie-takie wilgotne i kremowe. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam orkiszowego ciasta.
OdpowiedzUsuń