Przy jego przygotowaniu jest wiele radochy, ponieważ można do niego "włożyć" dosłownie wszystko- nie tylko ryż i rybę ;)
Moje dzisiejsze sushi jest zaprzeczeniem tego tradycyjnego- ma w sobie lekki kuskus, ryż, ale ten czerwony no i łuskane ziarna konopi o niezwykłym smaku.
Sushi jest w 100% wegańskie i bezglutenowe :)
Składniki:
- 3 liście wodorostów nori
- 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
- 4 łyżki czerwonego ryżu
- 150g dyni
- 2 łyżki łuskanych ziaren konopi
- przyprawy: curry, papryka słodka, sól morska
- sos sojowy
- Ryż ugotować, a kuskus wymieszać z curry i zalać wrzątkiem (1 cm ponad poziom kaszy) i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie- odcedzić i zblendować na puree.
- Ziarna konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni (mają cudowny zapach!).
- Na każdy liść nori nałożyć kuskus, ryż, puree z dyni, porypać lekko papryką słodką i ziarnami konopi (od brzegu liścia zostawić 1cm wolny, który lekko zwilżyć wodą), po czym zawinąć za pomocą maty bambusowej.
- Rolki sushi pokroić na kawałki i podać z sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (21 sztuk)- ok. 670kcal
1 sztuka- ok. 32kcal
Nigdy nie robiłam sushi, a Ty na taką wersję już się porwałaś. Bardzo bym chciała spróbować, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi :)
OdpowiedzUsuńOryginalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJutro u mnie w domu sushi na obiad :D
OdpowiedzUsuńOjejku, a ja jadłam domowe sushi bodajże dwa razy w życiu i to baaardzo dawno temu. Ale kocham je i w sumie robić sama nie muszę, bo niedaleko siebie mam restaurację, gdzie jest ono bezbłędne ♥
OdpowiedzUsuńKiedy ja w końcu zrobię swoje sushi, chyba zdążę się zestarzeć :D
OdpowiedzUsuńno to najwyższa pora, raz dwa i gotowe! :)
UsuńTy to masz pomysły, podziwiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sushi, a co dopiero w takiej wersji. Podziw, że się nie rozleciało. :D
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Takie sushi to bym z chęcią zjadła :-)
OdpowiedzUsuńO...nowość dla nas. My również lubimy sushi. To domowe jak najbardziej :-D
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie, na pewno by mnie takie sushi skusiło:)
OdpowiedzUsuńKocham sushi <3 chętnie spróbowałabym taką wersję :)
OdpowiedzUsuńO maaamo jak pysznie! Nie robilam nigdy sama sushi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis myślę godny wypróbowania.Wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńale bym się uraczyła <3 kocham sushi, wczoraj byłam z kumpelą na porcyjce, a dzisiaj wracając z zakupów....jeszcze podjechałam po porcję :D
OdpowiedzUsuń