19 czerwca 2015

SUSHI Z CZERWONYM RYŻEM I KONOPIĄ

Bardzo polubiłam domowe sushi, ale oczywiśnie w nieco nietypowym wydaniu.
Przy jego przygotowaniu jest wiele radochy, ponieważ można do niego "włożyć" dosłownie wszystko- nie tylko ryż i rybę ;)

Moje dzisiejsze sushi jest zaprzeczeniem tego tradycyjnego- ma w sobie lekki kuskus, ryż, ale ten czerwony no i łuskane ziarna konopi o niezwykłym smaku.

Sushi jest w 100% wegańskie i bezglutenowe :)


Składniki:
  • 3 liście wodorostów nori
  • 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 150g dyni
  • 2 łyżki łuskanych ziaren konopi
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól morska
  • sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a kuskus wymieszać z curry i zalać wrzątkiem (1 cm ponad poziom kaszy) i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
  2. Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie- odcedzić i zblendować na puree.
  3. Ziarna konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni (mają cudowny zapach!).
  4. Na każdy liść nori nałożyć kuskus, ryż, puree z dyni, porypać lekko papryką słodką i ziarnami konopi (od brzegu liścia zostawić 1cm wolny, który lekko zwilżyć wodą), po czym zawinąć za pomocą maty bambusowej.
  5. Rolki sushi pokroić na kawałki i podać z sosem sojowym.
Zachęcam do spróbowania :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (21 sztuk)- ok. 670kcal
1 sztuka- ok. 32kcal

Letnie oczyszczenie

17 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sushi, a Ty na taką wersję już się porwałaś. Bardzo bym chciała spróbować, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro u mnie w domu sushi na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, a ja jadłam domowe sushi bodajże dwa razy w życiu i to baaardzo dawno temu. Ale kocham je i w sumie robić sama nie muszę, bo niedaleko siebie mam restaurację, gdzie jest ono bezbłędne ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy ja w końcu zrobię swoje sushi, chyba zdążę się zestarzeć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to najwyższa pora, raz dwa i gotowe! :)

      Usuń
  5. Ty to masz pomysły, podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam sushi, a co dopiero w takiej wersji. Podziw, że się nie rozleciało. :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie sushi to bym z chęcią zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O...nowość dla nas. My również lubimy sushi. To domowe jak najbardziej :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalnie, na pewno by mnie takie sushi skusiło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham sushi <3 chętnie spróbowałabym taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O maaamo jak pysznie! Nie robilam nigdy sama sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis myślę godny wypróbowania.Wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. ale bym się uraczyła <3 kocham sushi, wczoraj byłam z kumpelą na porcyjce, a dzisiaj wracając z zakupów....jeszcze podjechałam po porcję :D

    OdpowiedzUsuń