Nie jest to może górnolotny smak, jednak ma wartość sentymentalną!
Ale żeby nie było zbyt prosto tym razem taki deser przerodził się w delikatny, pyszny kawałek ciasta z dodatkiem słodkiego, słonecznego mango :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 banany
- 180g jogurtu naturalnego
- 0,5l mleka 0,5%
- 3 łyżeczki stevi
- kawałek mango
- Ryż ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ugotowany ryż wymieszać z mąką kokosową, zblendowanymi bananami i jogurtem naturalnym.
- Masę przełożyć do formy, na wierzch poukładać kawałki mango i piec około 40 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1260kcal
1 kawałek- ok. 158kcal
Tak ryż na mleku i mus jabłkowy to smak z mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twój przepis - wygląda pysznie i jestem pewna, że smakuje równie dobrze :)
Żałuję, że się ostatnio nie skusiłam na zakup formy do wypiekania takich ciastek. A Lidl je miał w ofercie :) Myślisz, że w jakieś małej tortownicy zda egzamin to ciasto? :)
OdpowiedzUsuńjasne, że tak tylko z krojeniem poczekałabym aż wystygnie, aby mieć pewność, że na pewno się nie będzie rozpadać :)
UsuńNigdy nie jadłam ryżu na słodko w takiej formie :o
OdpowiedzUsuńKokosowe ciasto jak najbardziej ;))
OdpowiedzUsuńJak zwykle ciasto wyglada pysznie:-). Zrobie je,ale tez w jakiejs malej formie,bo nie posiadam takich foremek:-P.
OdpowiedzUsuńProszę, zostań moją kucharką. ;D *.* Rewelacja! Nie dość, że kokos, to jeszcze mango, a do tego ryż.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto! Niezwykłe :)
OdpowiedzUsuń