20 czerwca 2015

KOKOSOWE CIASTO Z RYŻU Z MANGO

Czasem mam ochotę na deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem, czyli ryż na słodko! :)

Nie jest to może górnolotny smak, jednak ma wartość sentymentalną!
Ale żeby nie było zbyt prosto tym razem taki deser przerodził się w delikatny, pyszny kawałek ciasta z dodatkiem słodkiego, słonecznego mango :)


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 banany
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 0,5l mleka 0,5%
  • 3 łyżeczki stevi
  • kawałek mango
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowany ryż wymieszać z mąką kokosową, zblendowanymi bananami i jogurtem naturalnym.
  3. Masę przełożyć do formy, na wierzch poukładać kawałki mango i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Takie ciasto jest bezglutenowe, a ponadto dietetyczne :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1260kcal
1 kawałek- ok. 158kcal

Przysmaki dla taty 5

8 komentarzy:

  1. Tak ryż na mleku i mus jabłkowy to smak z mojego dzieciństwa :)
    Chętnie wypróbuję Twój przepis - wygląda pysznie i jestem pewna, że smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że się ostatnio nie skusiłam na zakup formy do wypiekania takich ciastek. A Lidl je miał w ofercie :) Myślisz, że w jakieś małej tortownicy zda egzamin to ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak tylko z krojeniem poczekałabym aż wystygnie, aby mieć pewność, że na pewno się nie będzie rozpadać :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam ryżu na słodko w takiej formie :o

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowe ciasto jak najbardziej ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle ciasto wyglada pysznie:-). Zrobie je,ale tez w jakiejs malej formie,bo nie posiadam takich foremek:-P.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę, zostań moją kucharką. ;D *.* Rewelacja! Nie dość, że kokos, to jeszcze mango, a do tego ryż.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe ciasto! Niezwykłe :)

    OdpowiedzUsuń