Naked cake ostatnio coraz bardziej popularny dzisiaj gości u mnie oczywiście w wersji zdrowej i bezglutenowej ;)
Składniki:
Ciasto
- 200g kaszy jaglanej
- 4 jajka
- 2 banany
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki teff (Green Essence)*
- 1 łyżka stewi
- 200g brązowego ryżu
- 750ml mleka 0,5%
- 1 łyżka tahini
- 1/2 łyżeczki stewi
- truskawki
- maliny
- borówki
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać dwukrotnie i ugotować w wodzie.
- Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami na ciasto.
- Masę wyłożyć do dwóch foremek (o równej wielkości; wyłożonych papierem do pieczenia) i piec około 50 minut w 180 stopniach.
- Ryż ugotować w mleku, a po ostudzeniu zblendować go razem z tahini i stewią na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka).
- Na jedno ciasto nałożyć połowę kremu oraz trochę owoców, następnie nałożyć drugie ciasto, na które również rozprowadzić równomiernie drugą część kremu, a na wierzchu poukładać owoce i listki mięty.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2840kcal
1 kawałek- ok. 203kcal
Zawsze uważałam, że takie 'niedokończone' torty maja strasznie dużo uroku!
OdpowiedzUsuńA tu nie dość, że reprezentacyjnie, to jeszcze zdrowo...
:)
Wygląda super z taką dekoracją :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i ta duża ilość owoców. Mniam!
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie ... ;d
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńRustykalnie i bardzo apatycznie, lubię tak :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio jest spora moda na naked cake i ogolnie pomysl bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńidealny, rustykalny tort jak mówią less is more :):) cudo i do tego jakie zdrowe koniecznie zapisuje przepis :):)
OdpowiedzUsuńZjawiskowo pyszny! :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowo pyszny! :)
OdpowiedzUsuń