8 września 2016

MAKARON RYŻOWY Z SOSEM DYNIOWYM I NUTĄ IMBIRU

Długo mnie tu nie było, ale wracam i to z przepisem na sycące danie z moją ukochaną dynią!
Makaron przygotowany w podobny sposób często gości u mnie podczas sezonu dyniowego.
To posiłek bardzo sycący, a zarazem dość lekki za sprawą jego bazy, czyli makaronu ryżowego ;)


Składniki:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 dynia hokkaido
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżka amaranty trzcnowej (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, kolendra ziarna, imbir
Przygotowanie:
  1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
  2. Dynię umyć, wydrążyć miąższ i przekroić na połowę- jedną połowę pokroić, oprószyć solą i upiec w piekarniku (20min/180stopni), a drugą połowę również pokroić i ugotować.
  3. Ugotowaną dynię zblendować wraz z wywarem, w którym się gotowała oraz łyżeczką miso.
  4. Filety pokroić w kostkę, po czym obtoczyć w marynacie z łyżeczki miso, łyżki syropu imbirowego, natki pietruszki i przypraw- całość wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  5. Do podsmażonego kurczaka dodać marchewkę pokrojoną w talarki i całość polać łyżką syropu imbirowego.
  6. Po podsmażeniu na patelnię dodać sos dyniowy, upieczoną dynię oraz makaron- do całości wmieszać amarantę (w razie gdyby sos nie był dość gęsty), posypać natką pietruszki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1420kcal
1 porcja- ok. 355kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz