Makaron przygotowany w podobny sposób często gości u mnie podczas sezonu dyniowego.
To posiłek bardzo sycący, a zarazem dość lekki za sprawą jego bazy, czyli makaronu ryżowego ;)
Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 dynia hokkaido
- 3 marchewki
- 2 łyżki syropu imbirowego
- 2 łyżeczki pasty miso
- 1 łyżka amaranty trzcnowej (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, kolendra ziarna, imbir
- Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
- Dynię umyć, wydrążyć miąższ i przekroić na połowę- jedną połowę pokroić, oprószyć solą i upiec w piekarniku (20min/180stopni), a drugą połowę również pokroić i ugotować.
- Ugotowaną dynię zblendować wraz z wywarem, w którym się gotowała oraz łyżeczką miso.
- Filety pokroić w kostkę, po czym obtoczyć w marynacie z łyżeczki miso, łyżki syropu imbirowego, natki pietruszki i przypraw- całość wrzucić na rozgrzaną patelnię.
- Do podsmażonego kurczaka dodać marchewkę pokrojoną w talarki i całość polać łyżką syropu imbirowego.
- Po podsmażeniu na patelnię dodać sos dyniowy, upieczoną dynię oraz makaron- do całości wmieszać amarantę (w razie gdyby sos nie był dość gęsty), posypać natką pietruszki.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1420kcal
1 porcja- ok. 355kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz