Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 1/3 szklanki wody różanej
- 20g cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 garście malin
- 5 daktyli
- 2 łyżeczki masła ghee
- 1 łyżka płatków migdałowych
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, następnie zalać wodą różaną wymieszaną ze zwykłą wodą i ugotować.
- Ostudzoną kaszę wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić do wystygnięcia, po czym do kaszy dodać mąkę migdałową i całość wymieszać.
- Na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć 2/3 kaszy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Jabłka (można obrać ze skórek) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem, posiekanymi daktylami i wyłożyć na podpieczony spód, a na warstwę jabłek ułożyć maliny.
- Na warstwę owocową nałożyć pozostałą część kaszy, a następnie na wierzchu rozłożyć równomiernie masło.
- Blaszkę przykryć folią aluminiową, ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach (na 5-10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć z blaszki folię i ciasto posypać płatkami migdałowymi).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1790kcal
1 kawałek- ok. 149kcal
Szarlotka wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper wersja, wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńa czy daje się ładnie pokroić?
OdpowiedzUsuńTak, tylko trzeba poczekac az calkiem wystygnie ;)
Usuń