25 kwietnia 2015

AMARANTUSOWY BUDYNIOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Zdrowy do granic możliwości!

Zamiast mąki pszennej- jaglana i amarantusowa!
Zamiast masła- masło orzechowe!
Zamiast cukru- banan!

A budyń? Oczywiście mój ulubiony jaglany! I do tego słodkie ananasy... to ciasto na pewno może konkurować z każdą tradycyjną wersją :)


Składniki:
Spód i kruszonka
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki masła migdałowego
Budyń
  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka plastrów ananasa

Przygotowanie:
Spód i kruszonka
  1. Banana zblendować, po czym połączyć dokładnie ze sobą wszystkie składniki.
  2. Ugnieść ciasto- jego większą część wyłożyć do formy i lekko ponacinać, z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę.
Budyń
  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym i dosłodzić stevią.
  2.  Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Ułożyć kawałki ananasa i kruszonkę- całość piec 30 minut w 170 stopniach.
Zdrowe i pyszne ciasto gotowe! :) A Wy jak sobie umilacie weekend?


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 80kcal

18 komentarzy:

  1. Idealnie trafiłaś w moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, zdrowe i moje ulubione składniki muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho! :) chciałbym skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis, brzmi super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znowu kusisz takimi zdrowymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bananowy spód - mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś bardzo lubiłam ciasta z budyniem, muszę zrobic takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis :-) pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Banan w ciastach i spodach? Super sprawa. Dawno nie jadłam budyniu... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie przepadam za ananasem,a gdyby zastąpić go innym owocem ? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie cudo na śniadanie! Świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe:), a jaką proponujesz mąkę zamiast amarantusowej bo tej nie posiadam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w całości zastąpić mąką jaglaną lub migdałową :)

      Usuń
    2. dziękuję i bardzo gratuluję bloga :)

      Usuń