Zamiast mąki pszennej- jaglana i amarantusowa!
Zamiast masła- masło orzechowe!
Zamiast cukru- banan!
A budyń? Oczywiście mój ulubiony jaglany! I do tego słodkie ananasy... to ciasto na pewno może konkurować z każdą tradycyjną wersją :)
Składniki:
Spód i kruszonka
- 6 łyżek mąki amarantusowej
- 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 duży banan
- 2 łyżki masła migdałowego
- 150g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki stevi
- kilka plastrów ananasa
Przygotowanie:
Spód i kruszonka
- Banana zblendować, po czym połączyć dokładnie ze sobą wszystkie składniki.
- Ugnieść ciasto- jego większą część wyłożyć do formy i lekko ponacinać, z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę.
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym i dosłodzić stevią.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Ułożyć kawałki ananasa i kruszonkę- całość piec 30 minut w 170 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 80kcal
Idealnie trafiłaś w moje smaki :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, zdrowe i moje ulubione składniki muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! :) chciałbym skosztować :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis, brzmi super! :)
OdpowiedzUsuńznowu kusisz takimi zdrowymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńBananowy spód - mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo lubiłam ciasta z budyniem, muszę zrobic takie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-) pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńBanan w ciastach i spodach? Super sprawa. Dawno nie jadłam budyniu... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńnie przepadam za ananasem,a gdyby zastąpić go innym owocem ? :)
OdpowiedzUsuńjasne, każdym który lubisz :)
Usuńjak dla mnie cudo na śniadanie! Świetne! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe:), a jaką proponujesz mąkę zamiast amarantusowej bo tej nie posiadam?
OdpowiedzUsuńmożna w całości zastąpić mąką jaglaną lub migdałową :)
Usuńdziękuję i bardzo gratuluję bloga :)
Usuń