Są kruche, niezbyt słodkie, ale za to z wyczuwalną nutą orzechową i czekoladową!
Bazą do ich wykonania były pożywne płatki owsiane oraz szereg bezglutenowych mąk. Dodatki możecie oczywiście wybrać sami, ja zdecydowałam się na klasyczne- orzechy i gorzką czekoladę :)
Składniki:
- 400g płatków owsianych
- 5 łyżek mąki amarantusowej
- 3 łyżki mąki lnianej
- 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 250g margaryny Alsan
- 1/3 szklanki miodu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- Płatki owsiane zmielić (niekoniecznie bardzo dokładnie) i wymieszać z mąką amarantusową, lnianą oraz zmielonymi orzechami.
- Do mąk dodać margarynę i miód- wyrobić ciasto.
- Do ciasta dodać pokruszoną drobno czekoladę i ponownie wymieszać.
- Z masy uformować rulony, które należy zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 30 minut.
- Następnie rulony pokroić na 1-centymetrowe ciasteczka, a na wierzch każdego wciasnąć orzecha włoskiego lub migdała.
- Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Kalorie:
Całość (55 ciasteczek)- ok. 3250kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal
Czy zamiast margaryny mozna dodac, np stały olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam tych ciasteczek z olejem kokosowym, myślę, że możesz spróbować :) identyczne nie będą, ale też mogą być smaczne :)
UsuńDomowe owsiane najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńa czy zwykłe masło może być? :)
OdpowiedzUsuńmoże być, ale najlepiej takie dobrej jakości ;)
UsuńFajne zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasteczka owsiane. Kradne przepis :-).
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na ciasteczka, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń