11 października 2014

JABŁECZNIK JAGLANY Z AMARANTUSEM

Muszę przyznać, że w tym roku wyjątkową smakują mi jabłka!
Wszystkie ich odmiany- te słodkie i te kwaskowate, te miękkie i te twarde!

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ten cudowny owoc jesieni do stworzenia jedno-porcjowego (ale dużego!) jabłecznika.

Bazą oczywiście są jabłka, ale do stworzenia ciasta wykorzystałam królową kasz- kaszę jaglaną!

Zaś dodatek bananów wypełnia jabłecznik naturalną słodyczą, a amarantus lekko orzechowym posmakiem. Całość rewelacyjnie komponuje się z aromatem cynamonu...


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 jabłka
  • 1 duży banan
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Od ugotowanej kaszy odłożyć 2 łyżki, a resztę zblendować z połową banana.
  3. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym wymieszać z cynamonem.
  4. Do formy przełożyć warstwę kaszy, a na nią warstwę jabłek.
  5. Zapiec to przez około 15 minut w temperaturze 185 stopni.
  6. Drugą połowę banana zblendować z pozostałymi 2 łyżkami kaszy, a następnie wymieszać z amarantusem.
  7. Wyciągnąć formę z piekarnika i nałożyć na wierzch ostatnią warstwę.
  8. Całość zapiekać kolejne 15 minut.
I gotowe- zdrowy, aromatyczny jabłecznik w sam raz na jesienne popołudnia i poranki! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 520kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

17 komentarzy:

  1. ja właśnie wstawiłam do piekarnika szarlotkę, ale taką tradycyjną na kruchym cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam ,jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się pomysł z kaszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale on fajniutko się prezentuje, zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis , ale chyba jednak najbardziej kocham taki tradycyjny jabłecznik na kruchym spodzie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś geniuszem, tylko tyle mi się nasuwa (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystkie jabłka poza tymi miękkimi, co jak gryziesz, to jakbyś mąkę gryzła :P
    Pomysł na ciastko wspaniały :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę swietnie wyszło :) ~!

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie w kuchni tez jabłkowo, i dobrze :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pewna, że taki jabłecznik zjadłabym ze smakiem, moje ulubione produkty :-) super pomysł i pyszny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie wypieki ''na raz'' :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ..muszę się za to zabrać...muszę się przelamać..kasza jaglana...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajny i ciekawy :) Będę musiała wypróbować, tym bardziej, że od jakiegoś czasu pokochałam kaszę jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja! Uwielbiam jaglane wypieki :)

    OdpowiedzUsuń