Placki były chrupiące i wyraziste w smaku, a dodatek cukinii sprawił, że nie były suche!
Składniki:
- 5 łyżek mąki z topinamburu
- 2 białka jajek
- pół cukinii
- 1 łyżka mieszanki ziaren
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
- Następnie dodać mąkę, białka i przyprawy- dokładnie wymieszać.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć placuszki z powstałego ciasta i posypać ziarnami.
- Piec około 15- 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Polecam wszystkim spróbowanie mąki z topinamburu, ja na pewno nie poprzestanę jej używania!A na co mielibyście ochotę następnym razem? ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 placków)- ok. 410kcal
1 placek- ok. 51kcal
Jestem nimi zachwycona, chętnie bym schrupała kilka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo chrupiące, muszą smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie :) Mąka z topinamburu? Pierwsze słyszę :D Ale jestem ciekawa smaku :) Placuszki wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki:)) bardzo lubię takie dania :))
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCiekawy obiad :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Uwielbiam placki z cukinii.
OdpowiedzUsuńUwielbiam topinambur <3
OdpowiedzUsuńfajne, wyglądają jak chrupiące ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj nie jadłam obiadu, ale bym schrupała takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa tej mąki :D
OdpowiedzUsuńTa mąka nas kusi niemiłosiernie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tej mąki!
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają świetnie, a do tego ten sos :)
Kucharka to Twoja przyszłość! :P
OdpowiedzUsuńTopinambur znam ale mąki z tego warzywa nie - ma Pani przepis jak zrobić taką mąkę ?(Andrzej)
OdpowiedzUsuńNiestety sama jej nie zrobiłam, zapewne wykonana jest z wysuszonego i startego topinamburu. Można ją po prostu kupić, a sklepy, w których jest dostępna znajdują się po linkiem: http://www.bioplanet.pl/sklepy
UsuńBardzo ciekawe! Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńMiałam normalnie problem z przeczytaniem nazwy tych placuszków :)
OdpowiedzUsuńTopinambur jadłam w postaci pasty, ale nie wiedziałam, że istnieje mąka, ciekawe ;> Placuszki wyglądają cudnie, może jak kiedyś się natknę na tą mąkę to je uczynię :D
OdpowiedzUsuńo rany! Nigdy nie jadłam! SUUUPER! Musze się zaopatrzyć w składniki i robię!
OdpowiedzUsuńNie znam tej mąki. Placuszki wyglądają pysznie i chętnie bym spróbowała jednego :-)
OdpowiedzUsuńJak dorwę gdzieś tę mąkę to na pewno od razu kupię i zrobię taką wersję :)
OdpowiedzUsuńsuper - chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o mące z topinamburu, a warzywne placuszki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń