8 grudnia 2014

PLACKI TOPINAMBUROWE Z CUKINIĄ

Zachwycona smakiem mąki z topinamburu postanowiłam wykorzystać ją ponownie. Tym razem w formie pieczonych placków z dodatkiem cukinii.

Placki były chrupiące i wyraziste w smaku, a dodatek cukinii sprawił, że nie były suche!


Składniki:
  • 5 łyżek mąki z topinamburu
  • 2 białka jajek
  • pół cukinii
  • 1 łyżka mieszanki ziaren
  • przyprawy: sól sezamowa, curry
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Następnie dodać mąkę, białka i przyprawy- dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć placuszki z powstałego ciasta i posypać ziarnami.
  4. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Placuszki podałam z sosem dyniowym, które świetnie dopełniał całości :)

Polecam wszystkim spróbowanie mąki z topinamburu, ja na pewno nie poprzestanę jej używania!A na co mielibyście ochotę następnym razem? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 placków)- ok. 410kcal
1 placek- ok. 51kcal


Wegetariański obiad IV

25 komentarzy:

  1. Jestem nimi zachwycona, chętnie bym schrupała kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo chrupiące, muszą smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie :) Mąka z topinamburu? Pierwsze słyszę :D Ale jestem ciekawa smaku :) Placuszki wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placuszki:)) bardzo lubię takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam placki z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne, wyglądają jak chrupiące ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj nie jadłam obiadu, ale bym schrupała takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować tej mąki!
    Placuszki wyglądają świetnie, a do tego ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kucharka to Twoja przyszłość! :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Topinambur znam ale mąki z tego warzywa nie - ma Pani przepis jak zrobić taką mąkę ?(Andrzej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety sama jej nie zrobiłam, zapewne wykonana jest z wysuszonego i startego topinamburu. Można ją po prostu kupić, a sklepy, w których jest dostępna znajdują się po linkiem: http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  11. Bardzo ciekawe! Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałam normalnie problem z przeczytaniem nazwy tych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Topinambur jadłam w postaci pasty, ale nie wiedziałam, że istnieje mąka, ciekawe ;> Placuszki wyglądają cudnie, może jak kiedyś się natknę na tą mąkę to je uczynię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. o rany! Nigdy nie jadłam! SUUUPER! Musze się zaopatrzyć w składniki i robię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znam tej mąki. Placuszki wyglądają pysznie i chętnie bym spróbowała jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dorwę gdzieś tę mąkę to na pewno od razu kupię i zrobię taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie słyszałam o mące z topinamburu, a warzywne placuszki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń