Z dodatkiem wartościowego szpinaku i uroczych pomidorków. Danie jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Zatem jeśli po powrocie do domu z pracy nie macie chęci na pichcenie, ale za to macie smaka na coś dobrego polecam właśnie frittatę! ;)
Składniki:
- 6 jajek
- 150g serka wiejskiego lekkiego
- 2 garście szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 1 łyżeczka czarnuszki
- przyprawy: bazylia, sól himalajska
- Jajka wymieszać z serkiem wiejskim, posiekanym szpinakiem, pastą curry, przyprawami, nasionami konopii i lnem.
- Całość przelać na nagrzaną patelnię (bez tłuszczu), na wierzchu poukładać połówki pomidorków i podsmażyć przez kilka minut pod przykryciem.
- Następnie patelnię włożyć do piekarnika i zapiekać (bez pokrywy) całość przez kolejnych kilka minut.
- Przed podaniem posypać czarnuszką.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 670kcal
1 kawałek- ok. 84kcal
Jest w niej wszystko, co lubię!
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuń