19 kwietnia 2015

KOKOSOWE CIASTO Z GALARETKĄ Z TAPIOKI I MIECHUNKĄ

Za oknem piękna pogoda, więc postanowiłam poeksperymentować z lekkim ciastem.
Letnie ciasta kojarzą nam się zazwyczaj z prostym biszkoptem oraz galaretką z owocami.
Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła coś tak prostego bez kombinowania ;)

Lekkie ciasto jest, ale z mąki kokosowej! Galaretka jest, ale z tapioki, a do tego miechunka! :)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 banany
  • 2 białka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
Galaretka
  • 100g tapioki
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 połówki brzoskwiń
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść miechunki

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Białka zblendować z bananami, mlekiem i stevią.
  2. Dodać mąkę koksową, wymieszać i przelać do formy- piec 40 minut w 180 stopniach (odstawić do wystygnięcia).
Galaretka
  1. Tapiokę ugotować w mleku z dodatkiem stevi (aż perełki będą przezroczyste).
  2. Brzoskwinie zblendować i dodać do ugotowanej tapioki, ponownie zagotować i energicznie mieszając dodać agar.
  3. Galaretkę od razu przelać na wcześniej przygotowany spód, na wierch powciskać suszoną miechunkę i odstawić do stężenia (może być w temperaturze pokojowej).
Lekkie i nietypowe ciasto gotowe!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1550kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

19 komentarzy:

  1. Cudne to ciasto! Nigdy nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu tapioki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ apetyczne, słoneczne ciasto! no i ta miechunka- ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana nigd nie przestaniesz mnie zaskakiwać tymi słodkościami, super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł :) muszę taki zrobić bo tapioka leży w szafce i nie mam na nią pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam, ale już wiem, ze kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak słonecznie! :) nie wiem, skąd Ty bierzesz te wszystkie pomysły. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powinnaś otworzyć cukiernie, najlepiej w moim mieście !:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana kiedy Ty to jesz wszystko :D? Co chwilę widzę jakieś pyszności, chyba masz jakiś pomocników :) I wcale się nie dziwię, bo chyba nie trzeba nikogo zachęcać do zjedzenia takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie, no i dzięki Tobie przypomniałam sobie, że już dawno tapioki nie używałam! ciacho zrobie na pewno! Pozdrawiam, Dafne

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne musiało być...Uwielbiam tapiokę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne musiało być...Uwielbiam tapiokę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Galaretka z tapioki to genialny pomysł! Wykorzystam w przyszłości ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajne ciasto i te galaretki super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł. Bardzo podoba mi się wykorzystanie tapioki, nadzwyczaj kreatywne :) Pysznie jest.

    OdpowiedzUsuń