Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę z liśćmi botwiny i wyszła całkiem dobra!
Na pewno zrobię ją jeszcze raz modyfikując troszkę dodatki ;)
Składniki:
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- kilka liści botwiny
- kilka plastrów dyni piżmowej
- 1 łyżeczka oliwy
- koperek
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól morska, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
- Kaszę gryczaną ugotować.
- Dynię oprószyć ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
- Liście botwiny pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
- Dusić na patelni przez kilka minut, następnie dodać kaszę i całość doprawić.
- Wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
- Podawać na talerzu zawartość patelni z pieczoną dynią, a całość skroić sokiem z cytryny.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal
:) ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńJa właśnie piekę dynię z batatami;) ..już powoli czuję ten przyjemny aromacik...mmm:) ..i do tego sosik czosnkowy obowiązkowo!:) Pycha, polecam:)
Czyli to, co tygryski lubią najbardziej... :)
Usuń