Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę z liśćmi botwiny i wyszła całkiem dobra!
Na pewno zrobię ją jeszcze raz modyfikując troszkę dodatki ;)
Składniki:
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
 - kilka liści botwiny
 - kilka plastrów dyni piżmowej
 - 1 łyżeczka oliwy
 - koperek
 - łyżeczka soku z cytryny
 - przyprawy: sól morska, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
 
- Kaszę gryczaną ugotować.
 - Dynię oprószyć ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
 - Liście botwiny pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
 - Dusić na patelni przez kilka minut, następnie dodać kaszę i całość doprawić.
 - Wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
 - Podawać na talerzu zawartość patelni z pieczoną dynią, a całość skroić sokiem z cytryny.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal
 
:) ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńJa właśnie piekę dynię z batatami;) ..już powoli czuję ten przyjemny aromacik...mmm:) ..i do tego sosik czosnkowy obowiązkowo!:) Pycha, polecam:)
Czyli to, co tygryski lubią najbardziej... :)
Usuń