8 czerwca 2014

SAŁATKA Z BOTWINĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I DYNIĄ

Sezon na botwinę w pełni, więc wciąż z niego korzystam ;)
Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę z liśćmi botwiny i wyszła całkiem dobra!
Na pewno zrobię ją jeszcze raz modyfikując troszkę dodatki ;)


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • kilka liści botwiny
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • koperek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować.
  2. Dynię oprószyć ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
  3. Liście botwiny pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
  4. Dusić na patelni przez kilka minut, następnie dodać kaszę i całość doprawić.
  5. Wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
  6. Podawać na talerzu zawartość patelni z pieczoną dynią, a całość skroić sokiem z cytryny.
Proste i jakie zdrowe ;)

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok.  240kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycjaVege grillowanie

2 komentarze:

  1. :) ciekawy pomysł!
    Ja właśnie piekę dynię z batatami;) ..już powoli czuję ten przyjemny aromacik...mmm:) ..i do tego sosik czosnkowy obowiązkowo!:) Pycha, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej... :)

      Usuń