6 czerwca 2014

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY

Recykling warzywny! :)

Czyli co zrobić z liśćmi botwiny...? Może wegańskie i bezglutenowe mini gołąbki?
A do tego banalnie proste i pyszne.


Składniki:
  • kilka liści botwiny
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 małe marchewki
  • kilka rzodkiewek
  • koperek
  • przyprawy: garam masala, pieprz, papryka słodka
  • dodatki: plastry pieczonej dyni, prażone pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować (przed ugotowaniem dwukrotnie przepłukać).
  2. Marchewkę obrać, ugotować i zblendować do konsystencji puree z dodatkiem przypraw.
  3. Rzodkiewkę pokroić, koperek poszatkować.
  4. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
  5. Liście botwiny lekko obgotować przez 2 minuty.
  6. Liście botwiny lekko osuszyć (ręcznikiem papierowym) i nakładać farsz, porządnie zawijając każdy z nich.
Gołąbki można poddusić na patelni z dodatkiem białego wina, bądź zrumienić na odrobinie oliwy z oliwy.
Całość podałam na plastrach pieczonej dyni i posypałam prażonymi pestkami dyni.

Pyszne, zdrowe i lekkie :)


Kalorie:
Całość (13 gołąbków)- ok. 340kcal
1 gołąbek- ok. 26kcal

Akcja bez nabiałuBy Niejadek Zjadł Obiadek

6 komentarzy:

  1. Prezentują się wyśmienicie!!:) Zapewne kiedyś wypróbuję ten przepis:)
    A jak piekłaś plastry dyni? W piekarniku czy na patelni?
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię kroję w cienkie plastry lub półksiężyce, czasem oprószam ulubionymi przyprawami, a czasem nie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut w termoobiegu ;) Dynia to moje ulubione warzywo, ja mogłabym je jeść kilogramami! :)

      Usuń
  2. pomysł świetny, zresztą i wygląd zachęcający, a co dopiero ten smak! koniecznie spróbuje te gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, a jak wypróbujesz to daj znać, jak Twoje wrażenia ;)

      Usuń