30 kwietnia 2015

KASZTANOWE TARTALETKI Z KREMEM AWOKADO

Niezbyt przepadam za smakiem awokado, ale przekonałam się do niego w formie słodkiego kremu :)
Zastanawiałam się też z jakim wypiekiem taki krem smakowałby ciekawie i na myśl przyszła mi od razu mąka kasztanowa!
Wyszło super, a smak był naprawdę satysfakcjonujący :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
Przygotowanie:
  1. Mąkę kasztanową połączyć z karobem, masłem orzechowym i połową zblendowanego banana.
  2. Wyrobić ciasto, a następnie wyłożyń nim foremki i piec 15 minut w 190 stopniach.
  3. Awokado zblendować z drugą połową banana i stevią.
  4. Krem nałożyć do upieczonym spodów (np. przy użyciu rękawa cukierniczego) i udekorować borówkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 124kcal

22 komentarze:

  1. ależ smakowicie wyglądają , jeszcze nie piekłam takich babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowicie wyglądają , jeszcze nie piekłam takich babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś zastanawiała się jak wykorzystać mąkę kasztanową. Mam już odpowiedź! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładne i z pewnością smaczne! choć przyznam, że i ja nie przepadam za awokado to w słodkich wypiekach do mnie trafia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają . Nigdy nic nie robiłam z mąką kasztanową. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki śliczny kolor tego kremu *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie na razie przekonałam się do awokado głównie na wytrawnie, powoli przełamuję się z słodkim smakiem, ale bardzo powoli :P
    Babeczki wyglądają świetnie i te borówki na wierzchu <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie awokado :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do mnie awokado trafia tylko na słodko :D Mąki kasztanowej jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale pewnie jest pyszna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super :-) podoba mi się ten kremik :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię awokado, ale z innym kremem bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I znów jakieś wspaniałe, nietypowe połączenie smaków.
    Pozdrawiam serdecznie

    P.s. Udanej majówki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz co kochana Ci powiem- czekam na Twoją książkę o pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że kiedyś się pojawi :)

      Usuń
  14. kochana, skąd Ty bierzesz te wszystkie pomysły na takie cuda? biję pokłony!

    OdpowiedzUsuń
  15. Krem awokado najlepszy do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  16. super przepis, a właśnie od jakiegoś czasu zastanawiałam się co by zrobić z mąki kasztanowej :)

    OdpowiedzUsuń