Babeczki, które upiekłam są bezglutenowe i oczywiście pełne zdrowia ;)
Idealne do porannej lub popołudniowej kawy, bądź jako lekka i słodka przekąska podczas wylegiwania się na plaży!!! :)
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki jaglanej
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- garść daktyli
- garść orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)
- 150g jagód
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, a następnie zblendować z mlekiem.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować dokładnie z żółtkami.
- Do masy daktylowej z żółtkami dodawać po łyżce kaszy, cały czas blendując do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do całości dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, tą samą czynność powtórzyć z mąką jaglaną, a następnie z jagodami i pokruszonymi orzechami nerkowca.
- Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dla mnie jest to pyszne połączenie- smak jagód lekko kwaskowaty ze słodyczą i delikatnością, którą dają orzechy nerkowca i kasza jaglana. A słodycz czysto naturalna, którą dają suszone daktyle ;)
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1310kcal
1 babeczka- ok. 109kcal
Mmmm:) fajny przepis!!:) Pozdrawiam ciepluteeeeńkoooo:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na babeczki z jagodami :) Pięknie Ci się upiekły!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Jak znajdę w Palermo mąkę jaglaną to wypróbuję od razu :)
OdpowiedzUsuń