31 lipca 2014

SUSHI PO POLSKU

Zachwycona domowym sushi postanowiłam wykonać jego kolejną wersję.
Oczywiście z tradycyjnym sushi ma ona mało wspólnego, jednak bardzo mi smakowała!

Użyłam w większości typowych polskich składników w połączeniu z nutą orientu i wyszło coś ciekawego ;)


Składniki:
  • 2 liście nori
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • 200g szpinaku
  • 1 łyżka koperku
  • 100g kurek
  • 3 liście sałaty
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka pistacji
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować.
  2. Szpinak (przy użyciu mrożonego rozmrozić) poddusić z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
  3. Ciecierzycę zblendować ze szpinakiem na pastę dodając przyprawę garam masala i koperek.
  4. Kurki ugotować w lekko osolonej wodzie.
  5. Na liściu nori ułożyć warstwę pasty, a następnie kurki i sałatę (zostawić kawałek liścia z jednego brzegu wolny, by móc go swobodnie zawinąć).
  6. Liść mocno zawinąć dociskając, a następnie pokroić na kawałki.
  7. Podać z pistacjami i sosem sojowym.
*Ostropest plamisty jest bardzo cennym ziołem oczyszczającym wątrobę. Odtruwa organizm i jest stosowany w leczeniu marskości wątroby, nieżytu dróg żółciowych, czy kamicy żółciowej.

Kalorie:
Całość (15 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 30kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

2 komentarze:

  1. super pomysł na sushi, właśnie szukam takich wegańskich wersji! koniecznie muszę wypróbować póki można jeszcze znaleźć kurki :)

    OdpowiedzUsuń