Oczywiście z tradycyjnym sushi ma ona mało wspólnego, jednak bardzo mi smakowała!
Użyłam w większości typowych polskich składników w połączeniu z nutą orientu i wyszło coś ciekawego ;)
Składniki:
- 2 liście nori
- 5 łyżek ciecierzycy
- 200g szpinaku
- 1 łyżka koperku
- 100g kurek
- 3 liście sałaty
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
- 1 łyżka pistacji
- Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować.
- Szpinak (przy użyciu mrożonego rozmrozić) poddusić z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
- Ciecierzycę zblendować ze szpinakiem na pastę dodając przyprawę garam masala i koperek.
- Kurki ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Na liściu nori ułożyć warstwę pasty, a następnie kurki i sałatę (zostawić kawałek liścia z jednego brzegu wolny, by móc go swobodnie zawinąć).
- Liść mocno zawinąć dociskając, a następnie pokroić na kawałki.
- Podać z pistacjami i sosem sojowym.
Kalorie:
Całość (15 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 30kcal
super pomysł na sushi, właśnie szukam takich wegańskich wersji! koniecznie muszę wypróbować póki można jeszcze znaleźć kurki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuń