10 lutego 2015

GRILLOWANE BATATY Z KOLOROWYM RYŻEM I SOSEM Z TRAWY PSZENICZNEJ

Bataty to jedne z warzyw, które zaliczają się do moich ulubionych. Jednak ze względu na ich ograniczoną dostępność oraz niezbyt przystępną cenę nie jadamy ich na co dzień... ale jak już "wpadną" mi w ręce to zawsze mam ochotę wykorzystać je do nietypowej i ciekawej potrawy :)

W tym wegetariańskim daniu użyłam nie tylko świetnych słodkich ziemniaków, ale również niezwykle aromatycznych kolorowych odmian ryżu (uwielbiam zapach rozprzestrzeniający się w kuchni podczas gotowania ryżu!). Całość zostałam polana sosem z trawą pszeniczną, która jest nowością w mojej kuchni.

Trawa pszeniczna zalicza się do grupy tzw. "super foods", a to przez wzgląd na jej skład. Jest bardzo bogata w białko (ponad 85%), jest również źródłem około 70 witamin i minerałów, obfituje w enzymy, czy przeciwutleniacze. Jednym zdaniem- kto chce być piękny, zdrowy i wiecznie młody powinien włączyć ją do codziennej diety! :)


Składniki:
  • 2 bataty
  • 3 łyżki czerwonego ryżu
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 2 łyżki brązowego ryżu
  • 2 łyżki kukurydzy
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 1 łyżka trawy pszenicznej (proszek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Każdą z odmian ryżu ugotować w osobnym garnku, a następnie odcedzić.
  2. Ugotowane ryże wymieszać z kukurydzą.
  3. Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół i owinąć folią aluminiową- piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  4. Po tym czasie z batatów zdjąć folię, obsypać je curry i ponownie zapiec przez około 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
  5. Sok pomidorowy wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem z trawy pszenicznej.
  6. Gotowe bataty podać z farszem ryżowym oraz skropić sosem, do całości dodać pomidorki koktajlowe (ugrillowane w piekarniku- 15 minut/170 stopni).
Czyż nie wygląda apetycznie? :) A gwarantuję, że danie jest bardzo sycące, pełne zdrowia i bogate w nietypowe smaki! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok.910kcal
1 porcja- ok. 228kcal

Walentynkowe menu

30 komentarzy:

  1. Mogę zamówić taka porcję? :) Brzmi bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ;) do tego bardzo dobry skład

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kolory, te danie wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bataty - kocham i mogłabym się zajadać nimi codziennie, kupiłaś mnie tym przepisem, uwielbiam cię i dziękuję za takie cudowności! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają obłędnie! na pierwszy rzut oka myślałam że to zapiekanki na bagietce, a tu niespodzianka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, kolorowe, apetyczne :) aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzy mi się spróbować batata! Wygląda tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  8. wow.. to danie prezentuje się mega!
    zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam bataty! wczoraj nawet miałam na obiad, ale z wielką chęcią zjadłabym jeszcze więcej - np. w takiej postaci jak Twoje pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pysznie wygląda :), a ja mam 2 pataty w lodówce i chyba czas z nimi coś zrobić! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie bataty musiały naprawdę świetnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio zakochałam się w batatach :D Więc kolekcjonuje wszystkie przepisy z ich wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie, od dawna przymierzam się do nadziania czegoś innego niż papryka. Ale myślę, że pójdę po proste rozwiązanie - jeden rodzaj ryżu, czy kaszy i jak dla mnie to z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ to musi być zdrowe! :) pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjne danie! Dałabym się pociąć za taką porcję!:))) Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie kolory, pięknie to podałaś.

    OdpowiedzUsuń
  17. A gdzie mogę kupić taką trawę pszeniczną? I w jakiej cenie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu siebie, gdzie trawa pszeniczna powinna być dostępna http://www.bioplanet.pl/sklepy :)

      Usuń
  18. Trawa pszeniczna hmm nie stosowałam jeszcze, a danie wygląda tak wspaniale że nabede:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham bataty. Pierwszy raz jadłam je zaledwie ze 3-4 miesiące temu, ale to jest miłość od pierwszego kęsa, aż dziw, że to ziemniak :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe, uwielbiam pieczone bataty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W takiej wersji to ja batatów jeszcze nie jadłam, ale prezentują się naprawdę świetnie. Jak tylko dostane bataty to zrobię zapiekane w piekarniku, a trawę pszeniczną gdzie można dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem znajdziesz sklep, w którym będzie dostępna trawa pszeniczna http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń