Są świetnym pomysłem na śniadanie, kolację, czy po prostu jako przekąska.
Zjedzone z ulubioną pastą, np. hummusem to po prostu coś pysznego! :)
Oczywiście pośród wielu pomysłów, które miałam w głowie wybrałam ten na bazie kaszy jaglanej i mąki z amarantusa- to był świetny wybór! Chlebki mogą być miękkie, bądź chrupkie- wszystko zależy od czasu pieczenia i Waszych upodobań :)
Są niezwykle bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze! A przede wszystkim świetnie smakują!
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki mąki z amarantusa
- 1 łyżka tahini
- 1 marchew
- 1 łyżeczka babki płesznik
- przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie (aby pozbyć się gorzkiego posmaku), ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować.
- Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 0,5cm i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (należy wydłużyć czas pieczenia jeżeli wolicie zupełnie chrupkie).
- Gotowe chlebki pokroić na kawałki.
Z jaką pastą zjedlibyście takie chlebki? :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 60kcal
Ależ tu u Ciebie zdrowo i kolorowo! Palce lizać :-) Zdecydowanie będę zaglądała częściej!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńMadziu pomysł rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne chlebki! Chętnie zjadłabym je z domowym paprykarzem lub klasycznym hummusem... mmm. ;)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to dyniowy wypiek, ale nie rozczarowałam się, brzmi jeszcze lepiej! ;D
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Mają przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńWygląda to smakowicie i zdrowo! Zapiszę przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Fajne te chlebki, muszę koniecznie takie zrobić, bo są bez glutenu :-)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo i smacznie <3
OdpowiedzUsuńz hummusem muszą genialnie smakować! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDla mnie szok ,że nawet z kaszy jaglanej można upiec takie chrupkie chlebki i to własnie w domu ;p
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają! ♥
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Mają piękny, żółciutki kolor :)
OdpowiedzUsuńMam pastę z soczewicy, takie chlebki bardzo by mi się przydały :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) i jaki fajny rabat :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńprzefajne!!
OdpowiedzUsuńŚwietne chlebki :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, napewno do przetestowania... ja takie chlebki lubie podawać na kolacje albo podwieczorek swojemu Żywiołowi do past albo domowego kisielu
OdpowiedzUsuńBez babki płesznik da radę?
OdpowiedzUsuńjasne, że tak- możesz nie dodawać jej w ogóle lub zastąpić ziarnami lnu, sezamem lub ulubionymi innymi ziarenkami :)
Usuńmniam! Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńOo, świetne! Chętnie bym taki zjadła teraz :)
OdpowiedzUsuńsuper! zapisuję i testuję ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają super, szkoda, że nie mam paru składników...
OdpowiedzUsuń