9 lutego 2015

MARCHEWKOWE CHLEBKI JAGLANE

Często mam ochotę na świeże i domowe chlebki, które są w 100% naturalne.

Są świetnym pomysłem na śniadanie, kolację, czy po prostu jako przekąska.
Zjedzone z ulubioną pastą, np. hummusem to po prostu coś pysznego! :)

Oczywiście pośród wielu pomysłów, które miałam w głowie wybrałam ten na bazie kaszy jaglanej i mąki z amarantusa- to był świetny wybór! Chlebki mogą być miękkie, bądź chrupkie- wszystko zależy od czasu pieczenia i Waszych upodobań :)

Są niezwykle bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze! A przede wszystkim świetnie smakują!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 1 łyżka tahini
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie (aby pozbyć się gorzkiego posmaku), ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  5. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 0,5cm i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (należy wydłużyć czas pieczenia jeżeli wolicie zupełnie chrupkie).
  6. Gotowe chlebki pokroić na kawałki.

Z jaką pastą zjedlibyście takie chlebki? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 60kcal

26 komentarzy:

  1. Ależ tu u Ciebie zdrowo i kolorowo! Palce lizać :-) Zdecydowanie będę zaglądała częściej!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne chlebki! Chętnie zjadłabym je z domowym paprykarzem lub klasycznym hummusem... mmm. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na początku myślałam, że to dyniowy wypiek, ale nie rozczarowałam się, brzmi jeszcze lepiej! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to smakowicie i zdrowo! Zapiszę przepis!
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te chlebki, muszę koniecznie takie zrobić, bo są bez glutenu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. z hummusem muszą genialnie smakować! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie szok ,że nawet z kaszy jaglanej można upiec takie chrupkie chlebki i to własnie w domu ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podobają! ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wyglądają! Mają piękny, żółciutki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pastę z soczewicy, takie chlebki bardzo by mi się przydały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności :) i jaki fajny rabat :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham wszystko co marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis, napewno do przetestowania... ja takie chlebki lubie podawać na kolacje albo podwieczorek swojemu Żywiołowi do past albo domowego kisielu

    OdpowiedzUsuń
  16. Bez babki płesznik da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak- możesz nie dodawać jej w ogóle lub zastąpić ziarnami lnu, sezamem lub ulubionymi innymi ziarenkami :)

      Usuń
  17. Oo, świetne! Chętnie bym taki zjadła teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają super, szkoda, że nie mam paru składników...

    OdpowiedzUsuń