11 lutego 2015

SŁODKIE BISZKOPTY JAGLANE

Miałam dzisiaj nieodpartą chęć na coś bardzo słodkiego i jednocześnie lekkiego.
A znacie już chyba moje zamiłowanie do kaszy jaglanej, a zwłaszcza w słodkościach- stąd też szybki pomysł na jaglane biszkopty! :)

Przepis się sprawdził i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić!
Biszkopciki zawierają syrop klonowy przez co są słodkie.

Polecam je wszystkim- od najmniejszych do najstarszych, od tych na diecie bezglutenowej po odchudzającą- są idealne i jakie proste! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle
  • 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych daktyli i stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2.  Całość zblendować z bananem i syropem klonowym.
  3. Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe biszkopciki- piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Nic prostszego! I kolejne cuda z kaszy jaglanej gotowe :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (18 biszkoptów)- ok. 575kcal
1 biszkopt- ok. 32kcal

Walentynkowe menu

20 komentarzy:

  1. Biszkopty z kaszy jaglanej - tego jeszcze nie jadłam! Ba, nawet nie słyszałam :D Do herbatki w sam raz, na raz :D Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. I to będzie kolejny przepis, który stąd wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu rewelacyjny pomysł, takie biszkopty można wykorzystać do ciasta na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę tak mało kalorii? I przewaga węhlowodanów złożonych. Nic tylko wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem jakie słodkości jutro piekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich biszkoptów nigdy nie piekłam, ogólnie rzadko piekę biszkoptowe rzeczy, a błąd!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na słodką i zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, ten przepis muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi też nie wyszły, zwyczajnie się rozpłynęły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa na ciasteczka musi być dość gęsta, trzeba kontrolować każdą ilość danego składnika :)

      Usuń