Ja jadam je dość często, ale tym razem postanowiłam upiec je używając mąki kasztanowej, która wydawała się być idealnym połączeniem z marchewką.
I nie myliłam się- marchewka i kasztanowy aromat podbiło moje podniebienie!
Składniki:
Ciasto
- 7 łyżek płatków orkiszowych
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 białka jajka
- 2 marchewki
- 1 banan
- 3 łyżeczki stevi
- 7 łyżek kuskusu
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki kremu kasztanowego
- do ozdoby: starta marchewka ze stevią
Przygotowanie:
Ciasto
- Płatki zmielić na mąkę.
- Banana zblendować z mlekiem.
- Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
- Dokładnie wymieszać zmielone płatki, mąkę kasztanową, banana z mlekiem, marchewkę i stevię.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Całość przelać do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Mleko zagotować, a następnie zalać nim kuskus i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Gotowy kuskus zblendować na gładki krem z kremem kasztanowym (w razie potrzeby dolać mleka).
- Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i ozdobić marchewką oraz masą za pomocą rękawa cukierniczego.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 96kcal
A co to, ten krem kasztanowy? ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie to- http://www.bioplanet.pl/krem-z-kasztanow-jadalnych-bio-270-g---alce-nero,g-633,pk61,p7891,PL :)
UsuńO to sami miałam pytać :)
UsuńCiasto marchewkowe to moje ulubione:) Twoje wyglada naprawde apetycznie...musze wreszcie zaopatrzec sie w make kasztanowa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKocham ciasto marchewkowe, ale takiej wersji jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że w sklepiku ze zdrową żywnością lub EKO dostane mąkę kasztanową ? :)
myślę, że tak, a możesz też pod tym linkiem http://www.bioplanet.pl/sklepy znaleźć sklep w pobliżu siebie, gdzie ta mąka powinna być dostępna :)
UsuńBardzo fajna propozycja na deserek :-)
OdpowiedzUsuńWow zastanawiam się nad smakiem, zadziwiasz mnie naprawdę i to pozytywnie ;-)
OdpowiedzUsuńale świetna kombinacja ulubionych smaków! :) skusiłabym się na kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kasztanów ani niczego kasztanowego, ale z marchewką wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńciasto tak fachowo przyozdobione, że pokuszę się o stwierdzenie iż wygląda jak tort, a taki tort mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne, ale niestety nie dla mnie. Kasztany nie przypadły mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńnie przestajesz zaskakiwać połączeniami : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasztany i marchewkę w ciastach. Wygląda świetnie i pewnie tak smakowało.
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o mące kasztanowej... muszę kiedyś wypróbować i sprawdzić jak to smakuje:)
OdpowiedzUsuńja używam tej i mogę polecić ;) http://www.bioplanet.pl/maka-kasztanowa-bio-250-g---bio-planet,f-422,pk235,p6815,PL
UsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńsycące, zdrowe, słodkie i chyba widzę wilgotne a to najlepsze :D
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie. Musi być pyszne patrząc na ciasto i jego składniki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :) I mega apetyczne i pewnie sycące :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe! :D Ale mąki kasztanowej jeszcze nie próbowałam. Wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńZnowu mnie zaskoczylas :-P
OdpowiedzUsuńZ każdym przepisem zaskakujesz coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuń