26 lutego 2015

KASZTANOWE CIASTO Z MARCHEWKĄ

Ci, którzy mieli okazję kosztować ciasto marchewkowe na pewno przekonali się, że ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Ja jadam je dość często, ale tym razem postanowiłam upiec je używając mąki kasztanowej, która wydawała się być idealnym połączeniem z marchewką.

I nie myliłam się- marchewka i kasztanowy aromat podbiło moje podniebienie!


Składniki:
Ciasto
  • 7 łyżek płatków orkiszowych
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 białka jajka
  • 2 marchewki
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki stevi
Masa
  • 7 łyżek kuskusu
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kremu kasztanowego
  • do ozdoby: starta marchewka ze stevią

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  4. Dokładnie wymieszać zmielone płatki, mąkę kasztanową, banana z mlekiem, marchewkę i stevię.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  6. Całość przelać do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Mleko zagotować, a następnie zalać nim kuskus i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus zblendować na gładki krem z kremem kasztanowym (w razie potrzeby dolać mleka).
  3. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i ozdobić marchewką oraz masą za pomocą rękawa cukierniczego.
Lekkie, a jednocześnie sycące, zdrowe, a jednocześnie słodkie! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 96kcal

24 komentarze:

  1. A co to, ten krem kasztanowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie to- http://www.bioplanet.pl/krem-z-kasztanow-jadalnych-bio-270-g---alce-nero,g-633,pk61,p7891,PL :)

      Usuń
    2. O to sami miałam pytać :)

      Usuń
  2. Ciasto marchewkowe to moje ulubione:) Twoje wyglada naprawde apetycznie...musze wreszcie zaopatrzec sie w make kasztanowa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ciasto marchewkowe, ale takiej wersji jeszcze nie znałam :)
    Myślisz, że w sklepiku ze zdrową żywnością lub EKO dostane mąkę kasztanową ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak, a możesz też pod tym linkiem http://www.bioplanet.pl/sklepy znaleźć sklep w pobliżu siebie, gdzie ta mąka powinna być dostępna :)

      Usuń
  4. Bardzo fajna propozycja na deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow zastanawiam się nad smakiem, zadziwiasz mnie naprawdę i to pozytywnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale świetna kombinacja ulubionych smaków! :) skusiłabym się na kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam kasztanów ani niczego kasztanowego, ale z marchewką wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto tak fachowo przyozdobione, że pokuszę się o stwierdzenie iż wygląda jak tort, a taki tort mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne, ale niestety nie dla mnie. Kasztany nie przypadły mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie przestajesz zaskakiwać połączeniami : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kasztany i marchewkę w ciastach. Wygląda świetnie i pewnie tak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie słyszałam o mące kasztanowej... muszę kiedyś wypróbować i sprawdzić jak to smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam tej i mogę polecić ;) http://www.bioplanet.pl/maka-kasztanowa-bio-250-g---bio-planet,f-422,pk235,p6815,PL

      Usuń
  13. sycące, zdrowe, słodkie i chyba widzę wilgotne a to najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo interesujące połączenie. Musi być pyszne patrząc na ciasto i jego składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe :) I mega apetyczne i pewnie sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam marchewkowe! :D Ale mąki kasztanowej jeszcze nie próbowałam. Wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z każdym przepisem zaskakujesz coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń