Ja oczywiście nie rezygnuję, tylko zamieniam: mąkę pszenną na ciecierzycową, czy kaloryczne dodatki na warzywa i indyka! Wychodzi z tego całkiem smaczny i syty posiłek, a co najważniejsze zdecydowanie jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich, którzy są na diecie! ;)
Składniki:
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki sojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli himalajskiej
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 100g filetu z indyka (w wersji wegańskiej tofu)
- kilka plastrów cukinii
- kilka kawałków dyni hokkaido
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka liści jarmużu
- 1 łyżeczka ziaren lnu brązowego
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, bazylia, pieprz
Ciasto
- Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, a następnie dolać wodę i wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować na kształt pizzy, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Passatę pomidorową poddusić na patelni z dodatkiem soli i bazylii- tak, aby lekko odparowała i stała się gęstsza, po czym sos nałożyć na ciasto.
- Indyka pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawach (soli, papryce słodkiej i pieprzy).
- Przygotowanego indyka, plastry cukinii, kawałki dyni, pomidory koktajlowe i liście jarmużu poukładać na wierzchu- całość piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
- Gotową pizzę posypać ziarnami lnu.
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 550kcal
1 kawałek- ok. 92kcal
Taka pizze,to moge zrobic. Moje smaki:-). No i zdrowa wersja bardzo mi odpowiada. Przyznaje,ze wybieram opcje z indykiem;-).
OdpowiedzUsuńPizza rządzi :) 🍕 A jej zdrowsza wersja zawsze mile widziana!
OdpowiedzUsuńA właśnie kupiłam mąkę z ciecierzycy i cały czas szukam inspiracji. Twoja pizza wygląda cudownie, na pewno spróbuję z podobnym spodem :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam pizzę, ale tradycyjną :)
OdpowiedzUsuńwidziała ostatnio mąkę z ciecierzycy w sklepie i tak myślałam: kupić nie kupić, teraz już wiem, że kupię, świetna Twoja pizza! mniam mniam,
OdpowiedzUsuńPizza na bogato ;) Ale fajny pomysł z ciastem!
OdpowiedzUsuńHaha, a ja właśnie weszłam do Ciebie na bloga w poszukiwaniu pomysłu na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńJaką mąką można zastąpić sojową? niestety jestem uczulona..:(
OdpowiedzUsuńlnem mielonym można zstąpić ;)
UsuńWygląda idealnie. Aż jestem ciekawy smaku takiej ciekawej pizzy. Pozdrawiam i zachęcam do udziału w głosowaniu na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńKurcze, jakie wspaniałości tu u Ciebie ;) Masz rację, że chyba nie ma osoby, która by nie lubiła pizzy, ale cóż, jak się liczy kalorie, to trzeba niestety rezygnować z pyszności... Ale przychodzisz mi na ratunek! :D Taką pizzę można zjeść bez wyrzutów sumienia, pyszności!:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Ci zasmakuje ;)
UsuńA czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńmyślę, że będzie też dobrze smakować z mąką gryczaną ;)
UsuńWymiata ta pizza
OdpowiedzUsuń