16 czerwca 2019

SAŁATKA BARDZO WIOSENNA

Ostatnia fala upałów spowodowała u mnie niechęć do odpalania płyty indukcyjnej, dlatego przerzuciłam się na sałatki! Jedna z nich, która ma w sobie więcej dodatków, niż sałaty szczególnie skradła moje podniebienie :)



Składniki:

  • 4 garście szpinaku

  • 2 buraki

  • 2 marchewki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • pół pęku szparagów

  • garść suszonych pomidorów

  • 4 łyżki groszku konserwowego

  • 2 łyżki żurawiny suszonej

  • 1 awokado

  • trochę orzechów włoskich

  • posypka z alg

  • przyprawy: sól, pieprz

  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, zioła prowansalskie




Przygotowanie:

  1. Szpinak rozłóż do 2 misek.

  2. Buraki oraz marchew obierz, pokrój na kawałki, obtocz w oleju i przyprawach, a następnie upiecz w piekarniku (180 stopni/ 15 minut) - upieczone warzywa rozłóż na szpinaku.

  3. Szparagi umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki przelej wrzątkiem, a następnie również rozłóż do misek.

  4. Dodaj pozostałe składniki, tj. posiekane suszone pomidory, groszek, żurawinę, pokrojone w kostkę awokado, orzechy włoskie.

  5. Całość polej sosem z oliwy, miodu, octu i przypraw, a na koniec posyp algami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1040kcal

1 porcja - ok. 520kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz