16 czerwca 2019

BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Budyń dobry o każdej porze roku i dnia. A ja najbardziej lubię budyń z kaszy jaglanej, który traktuję jako normalny posiłek pełen witamin i minerałów :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

  • 1 łyżka ksylitolu

  • 350 ml mleka ryżowego

  • 2 jabłka

  • 1 gruszka

  • 1 łyżka miodu

  • garść orzechów włoskich

  • garść śliwek suszonych

  • świeża mięta

  • cytryna




Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu, aromatu i ksylitolu.

  2. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładki krem i przełóż do miseczek.

  3. Jabłka oraz gruszkę pokrój w kostkę, a następnie skarmelizuj na patelni z dodatkiem miodu, gotowe owoce wyłóż na budyń.

  4. Całość posyp suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi, udekoruj miętą i skrop sokiem z cytryny.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1105kcal

1 porcja - ok. 553kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz