Dlatego póki jeszcze temperatura pozwala, rozkręciłam piekarnik i upiekłam bardzo szybkie, ale tak samo smaczne ciasto z malinami i borówkami.
To rodzaj kruchej tarty, w której nie ma masy, a jedynie owoce. Zatem ciasto można zaliczyć do tych lżejszych, a nie ma nic lepszego, niż kawałek kruchej słodkości z pysznymi, letnimi owocami :)
Składniki:
- 250g mąki migdałowej
- 1 banan
- 1 białko
- 1 łyżka masła migdałowego
- borówki
- maliny
- płatki migdałowe
- Mąkę migdałową porządnie połączyć ze zblendowanym bananem, białkiem oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
- Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt koła.
- Na wierzchu ułożyć owoce, po czym zawinąć brzeg ciasta.
- Piec około 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu posypać płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1580kcal
1 kawałek- ok. 132kcal
uwielbiam kruche ciasta :)
OdpowiedzUsuńmniamuśne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto na takie upały ;)
OdpowiedzUsuńPyszne galette, idealne na upały :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna! Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kruche są najwspanialsze, uwielbiam je! :-)
OdpowiedzUsuńPychotka ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne kruche z owocami, zwłaszcza migdałowe! Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jadłam ostatnio podobne ciacho u znajomej, bardzo mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam galette :) za wygląd, za smak... pycha !
OdpowiedzUsuńPrzepyszna :)
OdpowiedzUsuń