2 kwietnia 2015

KAJMAKOWE MAZURKI PEŁNE BAKALII

Święta już tuż tuż! A więc przepis na szybki mazurek, który musi się udać!

Dzięki masie kajmakowej jest obłędnie słodki. Wypełniony po brzegi rewelacyjnymi bakaliami, który dopełniają całości!

Kuszą również wizualne! :)


Składniki:
Spód
  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżki migdałów
  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru kokosowego
Masa
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • bakalie (żurawina, migdały całe i płatki, morele, mak niebieski i biały)
Przygotowanie:
  1. Dwie łyżki migdałów zmielić na mąkę.
  2. Do mąki żytniej wbić żółtka, dodać olej, cukier i zmielone migdały- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto schłodzić w lodówce (około godziny), a następnie wyłożyć nim formy i ponacinać.
  4. Piec około 20 minut w 170 stopniach.
  5. Na gotowe spody wyłożyć masę kajmakową i ozdobić bakaliami.

Smacznych, bakaliowych Świąt! :)

Kalorie:
Całość (4 duże mazurki)- ok. 2025kcal
1 mazurek- ok. 506kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

14 komentarzy:

  1. Prześliczne te mazurki! Super pomysł, że są tak różnorodnie bakaliowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te mazurki :) Każdy inny, wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, że tak inspirujesz świętecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudne;)) Przed chwilą tez zamieściłam taki;)) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like your post :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie :) muszę też takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy w życiu nie jadłam mazurka, ale kawałek któregoś z tych porywam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kajmak love! :D Święta są właśnie od tego, żeby sobie na niego pozwolić ;P

    OdpowiedzUsuń