Dzięki masie kajmakowej jest obłędnie słodki. Wypełniony po brzegi rewelacyjnymi bakaliami, który dopełniają całości!
Kuszą również wizualne! :)
Składniki:
Spód
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 2 łyżki migdałów
- 7 łyżek oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru kokosowego
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- bakalie (żurawina, migdały całe i płatki, morele, mak niebieski i biały)
- Dwie łyżki migdałów zmielić na mąkę.
- Do mąki żytniej wbić żółtka, dodać olej, cukier i zmielone migdały- wyrobić ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce (około godziny), a następnie wyłożyć nim formy i ponacinać.
- Piec około 20 minut w 170 stopniach.
- Na gotowe spody wyłożyć masę kajmakową i ozdobić bakaliami.
Smacznych, bakaliowych Świąt! :)
Kalorie:
Całość (4 duże mazurki)- ok. 2025kcal
1 mazurek- ok. 506kcal
ale super to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńPrześliczne te mazurki! Super pomysł, że są tak różnorodnie bakaliowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te mazurki :) Każdy inny, wyjątkowy.
OdpowiedzUsuńCudne mini mazureczki *-*
OdpowiedzUsuńfajnie, że tak inspirujesz świętecznie ;)
OdpowiedzUsuńCudne te mazurki Madziu :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudne;)) Przed chwilą tez zamieściłam taki;)) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńI really like your post :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
Wyglądają świetnie :) muszę też takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te mazurki :)
OdpowiedzUsuńAle czadowe! Mniam :)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie jadłam mazurka, ale kawałek któregoś z tych porywam ;)
OdpowiedzUsuńKajmak love! :D Święta są właśnie od tego, żeby sobie na niego pozwolić ;P
OdpowiedzUsuń