Na słodko jako deser, czy właśnie jako propozycja na lunch, bądź wegański obiad!
Nie mogło zabraknąć w nich oczywiście mojej ulubionej dyni, na którą mamy sezon. W połączeniu z dosyć wyraźnym smakiem czerwonej komosy ryżowej całe danie smakowało bardzo przyjemnie.
Składniki:
- 3 łyżki czerwonej komosy ryżowej
- 300g dyni
- 4 arkusze papieru ryżowego
- koperek
- kilka pestek dyni
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Komosę zalać wodą i ugotować.
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, ugotować, a następnie zblendować na puree z solą sezamową i curry.
- Namoczyć kolejno każdy arkusz papieru ryżowego, nałożyć farsz z dyni i komosy i zawijać.
- Całość posypać koperkiem i pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (4 sajgonki)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 98kcal
A ja sajgonek nie jadłam odkąd przeszłam na wege! Muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMogę jednego? :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo! :)
Usuńczęstuję się!
OdpowiedzUsuńZaskakujesz swoją mega zdrową kuchnią... i bardzo smaczną ;)
OdpowiedzUsuńFajnie to zrobiłaś. Super przepis a danie wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie:)
OdpowiedzUsuńsuper, że tak ładnie udało Ci się zwinąć...ja mam z reguły problem z tym, że mi się zwyczajnie "rozpadają" :(
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego smaku, bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńGeniuszu, zrób mi takie pyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo kreatywne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Połączenie z quinoa i dynią - rewelacja!
OdpowiedzUsuńJadłam podobne u znajomych, pyszne były :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się tu ostatnio u Ciebie dzieje :D Takie smakołyki nam serwujesz, że napatrzeć się nie można :D Sajgonki zaskakują i wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńZrobie gdy będę mieć dynie ! :) SUPER pomysł
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuń