15 września 2014

SAJGONKI Z CZERWONĄ KOMOSĄ I DYNIĄ

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sajgonki, ponieważ można je "nafaszerować" dowolnie skomponowanymi składnikami.

Na słodko jako deser, czy właśnie jako propozycja na lunch, bądź wegański obiad!

Nie mogło zabraknąć w nich oczywiście mojej ulubionej dyni, na którą mamy sezon. W połączeniu z dosyć wyraźnym smakiem czerwonej komosy ryżowej całe danie smakowało bardzo przyjemnie.


Składniki:
  • 3 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • 300g dyni
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • koperek
  • kilka pestek dyni
  • przyprawy: sól sezamowa, curry
Przygotowanie:
  1. Komosę zalać wodą i ugotować.
  2. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, ugotować, a następnie zblendować na puree z solą sezamową i curry.
  3. Namoczyć kolejno każdy arkusz papieru ryżowego, nałożyć farsz z dyni i komosy i zawijać.
  4. Całość posypać koperkiem i pestkami dyni.
 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 sajgonki)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 98kcal

Dynia na słodko i słono
 

16 komentarzy:

  1. A ja sajgonek nie jadłam odkąd przeszłam na wege! Muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujesz swoją mega zdrową kuchnią... i bardzo smaczną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie to zrobiłaś. Super przepis a danie wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, że tak ładnie udało Ci się zwinąć...ja mam z reguły problem z tym, że mi się zwyczajnie "rozpadają" :(

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Geniuszu, zrób mi takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis! Połączenie z quinoa i dynią - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam podobne u znajomych, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie się tu ostatnio u Ciebie dzieje :D Takie smakołyki nam serwujesz, że napatrzeć się nie można :D Sajgonki zaskakują i wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobie gdy będę mieć dynie ! :) SUPER pomysł

    OdpowiedzUsuń