28 lutego 2015

TARTA FIGOWIEC

Odkąd po raz pierwszy spróbowałam świeżych fig, zagościły one w moim menu. Niestety są one dostępne przez krótki czas, tylko wtedy gdy jest akurat sezon...

Jednak poza sezonem można sięgnąć po te suszone, które miałam również okazję wypróbować!
Oprócz świetnego smaku charakteryzują się również wysoką zawartością wielu pierwiastków odpowiedzialnych za właściwe funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego, pokarmowego, nerwowego, czy hormonalnego.

Jednym słowem są one niezwykle zdrowe i stanowią idealny zamiennik słodyczy!

A skoro są tak wartościowe to czemu nie przyrządzić z ich zastosowaniem pysznej tarty? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100g daktyli
Masa
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 5 suszonych fig
  • do ozdoby:suszone figi, jagody goji, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z chia i orzechami nerkowca.
  2. Do formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć spód, dokładnie go ugniatając i formując brzegi o wysokości około 1 cm.
  3. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na godzinę.
Masa
  1. Kasze jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w szklance mleka z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować z figami i połową szklanki mleka do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć masę figową.
  4. Tartę ozdobić suszonymi figami, płatkami migdałowymi i jagodami goji.
Tartę najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1555kcal
1 kawałek- ok. 111kcal
wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

25 komentarzy:

  1. Świeże figi w tej tarcie bardzo mi się podobają!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda bajecznie ♥ Jeszcze nigdy nie próbowałam fig, ale na pewno wypróbuję przepis, kiedy tylko je zakupię!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham fifgi, ale zawsze mam dylemat, czy jeść skórkę, czy nie... Jak sądzisz?
    Tarta wygląda bajecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja osobiście nie jem skórki ze świeżych fig, natomiast te suszone jak najbardziej jem w całości! :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawde super propozycja i skaldniki bardzo przystępne <3!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zdecydowanie bardziej lubię figi suszone niż świeże, za którymi prawdę mówiąc to nie przepadam :P A Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę kupić znowu figi, bardzo je lubię jako przekąskę ;)
    tak swoją drogą - dużo tych pyszności robisz! przyjadę do Ciebie i pomogę Ci w konsumpcji, co Ty na to? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może w przygotowaniu i późniejszej konsumpcji? pewnie gdybyśmy poeksperymentowały to wyszłoby coś pysznego! :)

      Usuń
  8. Uwielbiam suszone figi! Także ta tarta z pewnością przypadłaby mi do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja lubię tylko suszone figi, nie przepadam za świeżymi.
    Tartę z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pięknie wygląda ! Rzadko używam fig, jakoś nie miałam nigdy dla nich odpowiedniej koncepcji. A teraz już mam pomysł gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjna tarta Madziu. Kiedy kochana wydasz książkę z Twoimi pysznymi przepisami :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. za figami nie specjalnie przepadam, ale ciasta na przekór bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  14. również ubolewam nad marną krótką dostępnościś fig świeżych... no ale dobrze że są suszone to można takie tarty czarować- super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No taką tartą to się można bez wyrzutów sumienia delektować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetnie wygląda, na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Figi i kasza jaglana? Bardzo kuszące

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała a figi ...ach...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. No właśnie... szkoda, że świeże figi są tak krótko dostępne!

    OdpowiedzUsuń