18 października 2014

MARCHEWKOWE BABECZKI OWSIANE Z NUTĄ KASZTANOWĄ

Po wczorajszym owocowym (letnim) torcie, dzisiaj przyszła kolej na jesienne smaki!
Postanowiłam upiec bardzo zdrowe babeczki, które zawierają marchewkę i lekko kasztanową nutę ;)

Smakują świetnie i nie był to zapewne ostatni raz kiedy użyłam mąki kasztanowej w wypiekach!


Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 marchew
  • 1 białko jajka
  • 1 mały banan
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę (używając np. blendera lub młynka do kawy).
  2. Banana zblendować z białkiem.
  3. Wszystkie składniki, oprócz banana, połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  4. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  5. Do masy dodać marchewkę i wymieszać.
  6. Babeczki przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Są pyszne- w środku raczej wilgotne i słodkie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 480kcal
1 babeczka- ok. 96kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIImieniny u cioci

30 komentarzy:

  1. nie jadłam nigdy mąki kasztanowej, ciekawe to :)
    A babeczki super, jak znalazł na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm... mąka kasztanowa ..może być ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie słyszałam o mące kasztanowej. Ciekawe. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają imponująco, a smakować muszą bajecznie!!! am opis jest tak bardzo kuszący, że z trudem mogę opanować ślinotok. Cudowne.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o mące kasztanowej, ale jak widać - człowiek uczy się przez całe życie. Babeczki wyglądają niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedużo pracy a efekt bardzo pożywny i syty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na zdrowe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przepysznie :) chyba muszę w końcu zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na babeczki Madziu :-) lubię dodatek marchewki w słodkościach :-) mniam. Zabieram sobie jedną na drugie śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie zjadłabym kilka sztuk, marchewkowe to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem bardzo ciekawa wypieków z mąką kasztanową :) chyba musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. niedługo będziesz cała pomarańczowa jak będziesz jadła tyle dyni marchewek :* !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już jestem! jem tyle marchewek i dyń, że naprawdę zmieniłam kolor- wszyscy się ze mnie śmieją :)

      Usuń
  13. marchewkowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewkowe smakołyki najlepsze ;) !

    OdpowiedzUsuń
  15. mąki kasztanowej jeszcze nie jadłam, ale babeczki marchewkowe to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne babeczki, jak zwykle samo zdrowie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdzie taką mąkę kasztanową można dostać? Babeczki prezentują się fantastycznie, idealne na jesienna porę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, bądź w tych stacjonarnych ;) pod tym linkiem znajdziesz sklepy, gdzie na pewno ją dostaniesz :) http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  18. Ciągle czytam o mące kasztanowej i po przeczytaniu Twojego przepisu chyba pokuszę się o jej zakup :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mąka kasztanowa, brzmi fantastycznie i juz wyobrażam sobie smak takich babeczek:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, mąka kasztanowa... Gdzie ja ją kupię...?
    Babeczki wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąkę kasztanową dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, pod tym linkiem znajdziesz stacjonarne sklepy, gdzie może być dostępna http://www.bioplanet.pl/sklepy - naprawdę warto, bo daje wyjątkowy smak wypiekom! :)

      Usuń