Postanowiłam upiec bardzo zdrowe babeczki, które zawierają marchewkę i lekko kasztanową nutę ;)
Smakują świetnie i nie był to zapewne ostatni raz kiedy użyłam mąki kasztanowej w wypiekach!
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 1 marchew
- 1 białko jajka
- 1 mały banan
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka stevi
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Płatki owsiane zmielić na mąkę (używając np. blendera lub młynka do kawy).
- Banana zblendować z białkiem.
- Wszystkie składniki, oprócz banana, połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
- Do masy dodać marchewkę i wymieszać.
- Babeczki przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Są pyszne- w środku raczej wilgotne i słodkie! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 480kcal
1 babeczka- ok. 96kcal
nie jadłam nigdy mąki kasztanowej, ciekawe to :)
OdpowiedzUsuńA babeczki super, jak znalazł na II śniadanie :)
Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńhmmm... mąka kasztanowa ..może być ciekawie :)
OdpowiedzUsuńO nie słyszałam o mące kasztanowej. Ciekawe. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają imponująco, a smakować muszą bajecznie!!! am opis jest tak bardzo kuszący, że z trudem mogę opanować ślinotok. Cudowne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)
Pierwszy raz słyszę o mące kasztanowej, ale jak widać - człowiek uczy się przez całe życie. Babeczki wyglądają niesamowicie.
OdpowiedzUsuńNiedużo pracy a efekt bardzo pożywny i syty ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na zdrowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) chyba muszę w końcu zrobić takie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na babeczki Madziu :-) lubię dodatek marchewki w słodkościach :-) mniam. Zabieram sobie jedną na drugie śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kilka sztuk, marchewkowe to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa wypieków z mąką kasztanową :) chyba musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńniedługo będziesz cała pomarańczowa jak będziesz jadła tyle dyni marchewek :* !
OdpowiedzUsuńjuż jestem! jem tyle marchewek i dyń, że naprawdę zmieniłam kolor- wszyscy się ze mnie śmieją :)
Usuńmarchewkowe muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńzdrowa słodycz;)
OdpowiedzUsuńwspaniale <3 !
OdpowiedzUsuńMogę jedną? :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się! :)
UsuńMarchewkowe smakołyki najlepsze ;) !
OdpowiedzUsuńmąki kasztanowej jeszcze nie jadłam, ale babeczki marchewkowe to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńO ja poproszę ! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńcudne babeczki, jak zwykle samo zdrowie :-)))
OdpowiedzUsuńGdzie taką mąkę kasztanową można dostać? Babeczki prezentują się fantastycznie, idealne na jesienna porę :)
OdpowiedzUsuńna pewno w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, bądź w tych stacjonarnych ;) pod tym linkiem znajdziesz sklepy, gdzie na pewno ją dostaniesz :) http://www.bioplanet.pl/sklepy
UsuńSuper kombinacja;)
OdpowiedzUsuńCiągle czytam o mące kasztanowej i po przeczytaniu Twojego przepisu chyba pokuszę się o jej zakup :)
OdpowiedzUsuńMąka kasztanowa, brzmi fantastycznie i juz wyobrażam sobie smak takich babeczek:))
OdpowiedzUsuńAch, mąka kasztanowa... Gdzie ja ją kupię...?
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają bajecznie :)
mąkę kasztanową dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, pod tym linkiem znajdziesz stacjonarne sklepy, gdzie może być dostępna http://www.bioplanet.pl/sklepy - naprawdę warto, bo daje wyjątkowy smak wypiekom! :)
Usuń