Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!
Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!
Składniki:
Spód
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 garść daktyli
- 300g nerkowców
- 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
- 2 łyżki lucumy
- garść mrożonych truskawek
- garśc świezych truskawek
- 1 łyżka lucumy
- listki mięty
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
- Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
- Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
- Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
- Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
- Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy.
- Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal
jaki wspaniały
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki są jedyne w swoim rodzaju :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPo prostu doskonały pomysł!
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe :)
OdpowiedzUsuńAle piękny tort lodowy!
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia co to lucuma ale ciacho wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ale super! Chętnie zjadłabym kawałek - cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Jaki piękne! Bardzo pomysłowy przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Madziu podziel się :-)
OdpowiedzUsuńBez orzechow,to ja zyc nie moge:-). A tu takie ciacho. Posiadam wszystkie skladniki oprocz lucumy. Dzisiaj bede zamawiala paczke ze zdrowa zywnoscia,to zamowie lucume. Nie jestem pewna,czy w pospiechu dobrze przeczytalam,ze spelnia ona role slodzika. Prawda? Madziu a czy z agarem,to tak zawsze Ci wszystko sie udaje?.
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam orzechy! lucuma spełnia rolę słodzika i też zagęszcza masę :) no i jest super food- warto spróbować! :) z agarem raczej nie mam problemu, chociaż przy pierwszym starciu z nim, podczas dodawania agaru do gotującego się musu owocowego nie wymieszałam go wystarczająco dokładnie i zrobiły się gródki- zawsze trzeba bardzo energicznie mieszać wszystko w momencie dosypywania agaru :)
UsuńWow, nigdy bym nie wpadła na coś takiego! Świetne, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! :)
OdpowiedzUsuń