7 lipca 2015

TRUSKAWKOWE CIASTO LODOWE Z LUCUMĄ

Upały nie odpuszczają, więc i ja nie przestaję się chłodzić pysznymi lodowymi słodkosciami!
Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!

Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!


Składniki:
Spód
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli
Masa
  • 300g nerkowców
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżki lucumy
  • garść mrożonych truskawek
Polewa 
  • garśc świezych truskawek
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
  2. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
Polewa
  1. Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy. 
  2. Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty. 
Uwaga- nie można się oprzeć i trudno skończyć na jednym kawałku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

17 komentarzy:

  1. Twoje wypieki są jedyne w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie to wygląda :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu doskonały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny tort lodowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam pojęcia co to lucuma ale ciacho wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł. Zresztą jak zawsze :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! Chętnie zjadłabym kawałek - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie :-)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękne! Bardzo pomysłowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie. Madziu podziel się :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez orzechow,to ja zyc nie moge:-). A tu takie ciacho. Posiadam wszystkie skladniki oprocz lucumy. Dzisiaj bede zamawiala paczke ze zdrowa zywnoscia,to zamowie lucume. Nie jestem pewna,czy w pospiechu dobrze przeczytalam,ze spelnia ona role slodzika. Prawda? Madziu a czy z agarem,to tak zawsze Ci wszystko sie udaje?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam orzechy! lucuma spełnia rolę słodzika i też zagęszcza masę :) no i jest super food- warto spróbować! :) z agarem raczej nie mam problemu, chociaż przy pierwszym starciu z nim, podczas dodawania agaru do gotującego się musu owocowego nie wymieszałam go wystarczająco dokładnie i zrobiły się gródki- zawsze trzeba bardzo energicznie mieszać wszystko w momencie dosypywania agaru :)

      Usuń
  12. Wow, nigdy bym nie wpadła na coś takiego! Świetne, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń