8 lipca 2015

KUKURYDZIANY BISZKOPT Z JAGODAMI

Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się u mnie wypieki kukurydziane, a to ze względu na to, że są bardzo lekkie, delikatne w smaku i mają piękny żółty, słoneczny kolor :)

Zatem dzisiaj na podwieczorek słoneczne ciasto kukurydziane z pysznymi jagodami!
Idealne na przekąskę, czy małe co nieco do popołudniowej kawy.

I uwaga- jeden kawałek ma około 25 kalorii!!!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 banana
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 garście jagód

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i mąkę- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę, a na wierzchu posypać jagodami.
  4. Całość piec około 35 min w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- nie wymaga dużego nakładu pracy oraz dużej ilości składników, a dodatki w postaci owoców można modyfikować według aktualnej zachcianki ;)



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 395kcal
1 kawałek- ok. 25kcal


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

23 komentarze:

  1. cały jako przekąska- brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba też zjadłabym cały na raz :D

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie! Na jaką średnice blachy są te ilości? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam w formie o średnicy 24 cm, jednak nie wyrosło bardzo wysoko :)

      Usuń
  3. Jakie pyszności *.* Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne :) ja tam dalej nie piekę, ale czasem miło popatrzeć na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowo, słodko i kolorowo że tak zarymuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej szafce od jakiegoś czasu leży mąka kukurydziana, już wiem co z nią zrobię ;)
    Jagody mmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. jakiś pomysł, co zrobić z żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maseczkę na włosy! :D ja robię przynajmniej raz w tygodniu, żółtka na włosy najlepsze :)

      Usuń
    2. jeżeli nie masz przeciwskazań zdrowotnych do ich spożywania to możesz dorzucić do kruchego ciasta- mąka, zblendowany banan, łyżeczka tahini lub masła orzechowego i żółtka ;) a tak mniej kulinarnie to również polecam wykorzystać do zrobienia maseczki na włosy :)

      Usuń
  9. Fajniutki biszkopcik. Lubie takie delikatne ciacha. Zreszta,widac to po omletach z Twojego przepisu,ktore robilam juz kilka razy:-). Tylko uzyje mniejszej formy,bo czytalam,ze nie urosl tak duzo:-P. I tez bym chciala wiedziec cos na temat zoltek. Dlaczego ich nie uzywasz do ciast i czy w ogole ich nie jesz:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś w ciastach jak najbardziej je stosowałam, jednak rok temu przeszłam operację, po której musiałam stosować dietę wątrobową, w której to z kolei żółtka nie były wskazane i tak odzwyczaiłam się od nich, a i na pewno jest to z korzyścią dla mojej wątroby :) żółtka mimo swoich prozdrowotnych właściwości, podwyższają również cholesterol i są ciężkostrawne

      Usuń
    2. Czyzby to byla operacja usuniecia pecherzyka zolciowego? Przepraszam za ciekawosc,ale mam kamienie w pecherzyku zolciowym i zwlekam z operacja. Boje sie narkozy:-P.

      Usuń
    3. dokładnie tak- tylko, że mi przez 2 lata doskwierały okropne ataki bólu, podczas których te kamienie się uwalniały i nikt nie potrafił tego zdiagnozować, aż któregoś razu trafiłam na pogotowie i na stół operacyjny- dla mnie to było zbawienie, bo ataki potrafiły trwać po kilka dni, a ból po prostu mnie paraliżował... w zasadzie to było jednym z głównych powodów, dla którego zmienił swój style żywienia :)

      Usuń
  10. Chyba bym zjadła cały na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kukurydziane wypieki z jagodami zawsze kojarzą mi się z Nigellą i jej muffinkami :D
    Cudowne ciacho, w lato ciasta z jagodami najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Można wcinać dokładkę bez wyrzutów sumienia :)
    A wygląda tak, że przed dokładką ciężko by się było powstrzymać...

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto musi pięknie pachnieć. I najważniejsze, że takie proste do wykonania i ma tak mało kalorii :) Muszę koniecznie spróbować. Tym bardziej, że wiem, co zrobić z żółtkami, które zostaną z tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń