Zatem dzisiaj na podwieczorek słoneczne ciasto kukurydziane z pysznymi jagodami!
Idealne na przekąskę, czy małe co nieco do popołudniowej kawy.
I uwaga- jeden kawałek ma około 25 kalorii!!!
Składniki:
- 6 łyżek mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/2 banana
- 4 białka jajek
- 3 łyżeczki stevi
- 2 garście jagód
Przygotowanie:
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać banana i mąkę- bardzo delikatnie wymieszać.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę, a na wierzchu posypać jagodami.
- Całość piec około 35 min w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 395kcal
1 kawałek- ok. 25kcal
cały jako przekąska- brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńja chyba też zjadłabym cały na raz :D
UsuńWygląda ciekawie! Na jaką średnice blachy są te ilości? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpiekłam w formie o średnicy 24 cm, jednak nie wyrosło bardzo wysoko :)
UsuńJakie pyszności *.* Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńśliczne :) ja tam dalej nie piekę, ale czasem miło popatrzeć na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZdrowo, słodko i kolorowo że tak zarymuję :)
OdpowiedzUsuńW mojej szafce od jakiegoś czasu leży mąka kukurydziana, już wiem co z nią zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJagody mmmm pycha!
jakiś pomysł, co zrobić z żółtkami?
OdpowiedzUsuńmaseczkę na włosy! :D ja robię przynajmniej raz w tygodniu, żółtka na włosy najlepsze :)
Usuńjeżeli nie masz przeciwskazań zdrowotnych do ich spożywania to możesz dorzucić do kruchego ciasta- mąka, zblendowany banan, łyżeczka tahini lub masła orzechowego i żółtka ;) a tak mniej kulinarnie to również polecam wykorzystać do zrobienia maseczki na włosy :)
UsuńFajniutki biszkopcik. Lubie takie delikatne ciacha. Zreszta,widac to po omletach z Twojego przepisu,ktore robilam juz kilka razy:-). Tylko uzyje mniejszej formy,bo czytalam,ze nie urosl tak duzo:-P. I tez bym chciala wiedziec cos na temat zoltek. Dlaczego ich nie uzywasz do ciast i czy w ogole ich nie jesz:-)?
OdpowiedzUsuńkiedyś w ciastach jak najbardziej je stosowałam, jednak rok temu przeszłam operację, po której musiałam stosować dietę wątrobową, w której to z kolei żółtka nie były wskazane i tak odzwyczaiłam się od nich, a i na pewno jest to z korzyścią dla mojej wątroby :) żółtka mimo swoich prozdrowotnych właściwości, podwyższają również cholesterol i są ciężkostrawne
UsuńCzyzby to byla operacja usuniecia pecherzyka zolciowego? Przepraszam za ciekawosc,ale mam kamienie w pecherzyku zolciowym i zwlekam z operacja. Boje sie narkozy:-P.
Usuńdokładnie tak- tylko, że mi przez 2 lata doskwierały okropne ataki bólu, podczas których te kamienie się uwalniały i nikt nie potrafił tego zdiagnozować, aż któregoś razu trafiłam na pogotowie i na stół operacyjny- dla mnie to było zbawienie, bo ataki potrafiły trwać po kilka dni, a ból po prostu mnie paraliżował... w zasadzie to było jednym z głównych powodów, dla którego zmienił swój style żywienia :)
UsuńBardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńOoo, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńChyba bym zjadła cały na raz! :)
OdpowiedzUsuńKukurydziane wypieki z jagodami zawsze kojarzą mi się z Nigellą i jej muffinkami :D
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, w lato ciasta z jagodami najlepsze <3
Można wcinać dokładkę bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńA wygląda tak, że przed dokładką ciężko by się było powstrzymać...
Bardzo ciekawy przepis. Ciasto musi pięknie pachnieć. I najważniejsze, że takie proste do wykonania i ma tak mało kalorii :) Muszę koniecznie spróbować. Tym bardziej, że wiem, co zrobić z żółtkami, które zostaną z tego wypieku :)
OdpowiedzUsuńWspaniały biszkopt :)
OdpowiedzUsuń