Paszteciki pomimo, iż są wegańskie to dzięki soi oraz dodatku białka słonecznikowego są bogate w białko! :)
Składniki:
Farsz
- 3 łyżki czarnej soi
- 250g bobu
- koperek
- przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
- 7 łyżek maki kukurydzianej
- 1 łyżka masła słonecznikowego
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 łyżka białka słonecznikowego
- 1 łyżka babki płesznik
Farsz
- Soję namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować do całkowitej miękkości (około 60 minut).
- Bób ugotować i obrać ze skórek.
- Zblendować bób z soją i przyprawami- wymieszać z koperkiem.
- Len zaparzyć w 5 łyżkach wrzątku.
- Wymieszać mąkę z białkiem, dodać zaparzony len i masło słonecznikowe- wyrobić ciasto.
- Z ciasta rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon- pokroić na małe kawałki, a każdy z nich posypać babką płesznik.
- Paszteciki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Ja część zjadłam na obiad w towarzystwie chłodniku ba bazie botwiny, kalarepy i ogórka- lato na talerzu i w brzuchu! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 pasztecików)- ok. 520kcal
1 pasztecik- ok. 26kcal
Śliczne! Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńMadziu ale super :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na wykorzystanie bobu, oryginalny!
OdpowiedzUsuńJakie świetne paszteciki. Coś nowego i smacznego. Bób uwielbiam i to bardzo.
OdpowiedzUsuńJakie urocze te paszteciki ♥ Idealne i bardzo letnie!
OdpowiedzUsuńmam wszystko oprócz tej...babki,o której pierwszy raz słyszę,,bób swój..mmm chyba się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bó, a twoje zdjęcie wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na paszteciki, musze wypróbować! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) I wegańskie i bezglutenowe :D
OdpowiedzUsuńMniam :D
OdpowiedzUsuńooo! bardzo mi się ten pomysł podoba:D
OdpowiedzUsuńAle fajna propozycja. Muszę to wypróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wyglądają genialnie! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń