9 lipca 2015

KUKURYDZIANE PASZTECIKI Z FARSZEM Z BOBU I SOI

Od dawna zabierałam się za upieczenie pasztecików, a gdy ujrzałam bób na targowisku od razu pomyślałam, że świetnie nada się na farsz :)

Paszteciki pomimo, iż są wegańskie to dzięki soi oraz dodatku białka słonecznikowego są bogate w białko! :)



Składniki:
Farsz
  • 3 łyżki czarnej soi
  • 250g bobu
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Paszteciki
  • 7 łyżek maki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
  • 1 łyżka babki płesznik
Przygotowanie:
Farsz
  1. Soję namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować do całkowitej miękkości (około 60 minut).
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Zblendować bób z soją i przyprawami- wymieszać z koperkiem.
Paszteciki 
  1. Len zaparzyć w 5 łyżkach wrzątku.
  2. Wymieszać mąkę z białkiem, dodać zaparzony len i masło słonecznikowe- wyrobić ciasto.
  3. Z ciasta rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon- pokroić na małe kawałki, a każdy z nich posypać babką płesznik.
  4. Paszteciki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 
Takie paszteciki mogą posłużyć na pożywną przekąskę- na ciepło lub zimno! :)
Ja część zjadłam na obiad w towarzystwie chłodniku ba bazie botwiny, kalarepy i ogórka- lato na talerzu i w brzuchu! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 pasztecików)- ok. 520kcal
1 pasztecik- ok. 26kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie

13 komentarzy:

  1. super pomysł na wykorzystanie bobu, oryginalny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne paszteciki. Coś nowego i smacznego. Bób uwielbiam i to bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze te paszteciki ♥ Idealne i bardzo letnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam wszystko oprócz tej...babki,o której pierwszy raz słyszę,,bób swój..mmm chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam bó, a twoje zdjęcie wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na paszteciki, musze wypróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne :) I wegańskie i bezglutenowe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo! bardzo mi się ten pomysł podoba:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajna propozycja. Muszę to wypróbować koniecznie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają genialnie! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń