Wystarczy kilka składników, aby otrzymać taki efekt. Ciasto urozmaiciłam nieco słodką sproszkowaną lucumą oraz wierzchnią warstwą w postaci puddingu w stylu francuskim ;)
Składniki:
- 200g ryżu arborio
- 3 łyżki lucumy
- 2 garście jagód
- ryżowy pudding waniliowy
- Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem jagód (do wchłonięcia całego płynu), a następnie wymieszać z lucumą.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia oraz schłodzenia w lodówce.
- Na gotowe ciasto nałożyć pudding i całość posypać jagodami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 92kcal
Fajny pomysł, chociaż lucuma to dla mnie nowość ;)
OdpowiedzUsuńPewnie smakuje pysznie. Aczkolwiek nie próbowałam jeszcze lucumy:-)
OdpowiedzUsuń