Moje ukochane, kremowe nerkowce i wanilia, z których powstał delikatny krem i truskawki!
Niebo w gębie! Gwarantuję, że taki deser na pewno zasmakowałby każdemu łasuchowi!
A przy tym deser jest wegański, bezglutenowy i bardzo wartościowy :)
Składniki:
- 2 suszone figi
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 garść nerkowców (Green Essence)*
- szklanka truskawek
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki erytrolu
- 3 łyżki mleka migdałowego
- kilka listków bazylii
- Figi namoczyć, a następnie zblendować na mus i wymieszać z amarantusem- przełożyć na dno szklanki.
- Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), a następnie odcedzić.
- Do nerkowców dodać 1 łyżkę erytrolu, mleko migdałowe, połowę truskawek oraz miąższ z laski wanilii- całość zblendować na gładki krem.
- Pozostałe truskawki zblendować na mus z 1 łyżką erytrolu.
- Na wcześniej wyłożony spód przełożyć masę z nerkowców, następnie mus truskawkowy i całość ozdobić listkami bazylii.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (1 deser)- ok. 380kcal
Wspaniały kremik! W sam raz na Dzień Kobiet!
OdpowiedzUsuńMadziu,przepyszny deserek. Jutro koniecznie musze zrobic :-).
OdpowiedzUsuń