8 marca 2016

TRUSKAWKOWO- WANILIOWY DESER Z NERKOWCÓW

To było coś pysznego!
Moje ukochane, kremowe nerkowce i wanilia, z których powstał delikatny krem i truskawki!

Niebo w gębie! Gwarantuję, że taki deser na pewno zasmakowałby każdemu łasuchowi!

A przy tym deser jest wegański, bezglutenowy i bardzo wartościowy :)


Składniki:
  • 2 suszone figi
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 garść nerkowców (Green Essence)*
  • szklanka truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie:
  1. Figi namoczyć, a następnie zblendować na mus i wymieszać z amarantusem- przełożyć na dno szklanki.
  2. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), a następnie odcedzić.
  3. Do nerkowców dodać 1 łyżkę erytrolu, mleko migdałowe, połowę truskawek oraz miąższ z laski wanilii- całość zblendować na gładki krem.
  4. Pozostałe truskawki zblendować na mus z 1 łyżką erytrolu.
  5. Na wcześniej wyłożony spód przełożyć masę z nerkowców, następnie mus truskawkowy i całość ozdobić listkami bazylii.
 Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 deser)- ok. 380kcal

 

2 komentarze:

  1. Wspaniały kremik! W sam raz na Dzień Kobiet!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu,przepyszny deserek. Jutro koniecznie musze zrobic :-).

    OdpowiedzUsuń