7 marca 2016

TARTALETKI NA ZIMNO Z KOKOSOWYM KREMEM JAGLANYM I MALINAMI

Kokos i migdał... a to wszystko pod postacią tartaletek z kremem jaglanym!
Nie mogłam się opanować i dobrze, że zdążyłam przed zjedzeniem zrobić zdjęcie :)

Obłędnie słodkie, lekko złamane smakiem kakao, a przy tym naprawdę pożywne :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 100g moreli suszonych
  • 1 łyżka kakao
Krem
Przygotowanie:
Spód
  1. Morele zblendować na mus z 3 łyżkami wody, a migdały zmielić na drobno.
  2. Połączyć mus morelowy, zmielone migdały i kakao.
  3. Na spody foremek wyłożyć powstałą mieszankę, formując również niewysokie brzegi- odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z kremem kokosowo- migdałowym, krem przełożyć na wcześniej przygotowane spody.
  3. Całość posypać wiórkami kokosowymi i poukładać maliny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 duże tartaletki)- ok. 1155kcal
1 tartaletka- ok. 385kcal

5 komentarzy:

  1. Ależ one musiały być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kremy jaglane sa przepyszne. W takim zestawieniu,to musialo bosko smakowac. Oczywiscie skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się przepis na spód. No i połączenie malin i jaglanego kremu też jest niczego sobie:)

    OdpowiedzUsuń