Nie mogłam się opanować i dobrze, że zdążyłam przed zjedzeniem zrobić zdjęcie :)
Obłędnie słodkie, lekko złamane smakiem kakao, a przy tym naprawdę pożywne :)
Składniki:
Spód
- 2 garście migdałów
- 100g moreli suszonych
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka kremu kokosowo- migdałowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka malin
Spód
- Morele zblendować na mus z 3 łyżkami wody, a migdały zmielić na drobno.
- Połączyć mus morelowy, zmielone migdały i kakao.
- Na spody foremek wyłożyć powstałą mieszankę, formując również niewysokie brzegi- odstawić do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z kremem kokosowo- migdałowym, krem przełożyć na wcześniej przygotowane spody.
- Całość posypać wiórkami kokosowymi i poukładać maliny.
Kalorie:
Całość (3 duże tartaletki)- ok. 1155kcal
1 tartaletka- ok. 385kcal
Ależ one musiały być dobre:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńKremy jaglane sa przepyszne. W takim zestawieniu,to musialo bosko smakowac. Oczywiscie skorzystam z Twojego przepisu :-).
OdpowiedzUsuńChapsnęłabym jedną!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis na spód. No i połączenie malin i jaglanego kremu też jest niczego sobie:)
OdpowiedzUsuń