Coś dla mnie! A jakie są Wasze ulubione ciasta? :)
Składniki:
Spód
- 1 szklanka migdałów
- garść rodzynek
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- garść suszonych śliwek
- do dekoracji: śliwki suszone, jagody goji, migdały
Spód
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
- Migdały rozdrobnić i połączyć z musem rodzynkowym, wyrabiając masę, którą następnie wyłożyć na blaszkę (wyłożoną folią spożywczą).
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z suszonymi śliwkami- masę wyłożyć na wczesniej przygotowany spód.
- Gotową tartę ozdobić śliwkami, jagodami goji i migdałami (całość schłodzić przed podaniem).
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1770kcal
1 kawałek- ok. 148kcal
Ciekawy sposób na spód tarty :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy do ciast z kaszy jaglanej. Muszę spróbować śliwkowy ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam absolutnie takie domowe i zdrowe wypieki. :-)
OdpowiedzUsuńTeraz bakalie będą w użyciu :) Zdrowo pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty bez pieczenia cudo :)
OdpowiedzUsuńElegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta. Bardzo mi się podoba jak przygotowałaś spód do niej. Chętnie wykorzystam jak będę ja robić moją tartę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na tartę, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń