Nie chciałam ich zbytnio przerabiać, ponieważ same w sobie mają wyjątkowo pyszny smak i strukturę ;)
Dlatego postanowiłam zrobić tartę bez pieczenia, która zawsze się udaje i smakuje! :)
Składniki:
Spód
- 200g płatków z ryżu brązowego
- kilka suszonych fig (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 100g kaszy jaglanej
- garść nerkowców
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- świeże figi
Spód
- Płatki pokruszyć na drobno, a figi namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki i do formy (wyłożonej folią spożywczą) nałożyć spód, formując również brzegi- odstawić do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w wodzie.
- Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować je z ugotowaną kaszą, mlekiem kokosowym, stevią na gładki krem.
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować kawałkami świeżych fig.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1885kcal
1 kawałek- ok. 118kcal
Jaka cudna! Musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi, za smak i za fotogeniczność :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta. Podoba mi się bardzo ten krem :-)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta i ciekawe wykorzystanie fig. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, już nie mogę się doczekać żeby go wypróbować. Dzięki serdeczne!
OdpowiedzUsuńMoja mama byłaby zachwycona, bo figi uwielbia :)
OdpowiedzUsuńCiasto bez mleka! Yay!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna i ma cudne składniki :)
OdpowiedzUsuńMniam, tarta rewelacja. Do tego z moimi ulubionymi figami... :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta :)
OdpowiedzUsuńPyszna i taka zdrowa, że można ją zjeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńCieszy oko i podniebienie ;-)
OdpowiedzUsuńFajna ta tarta, tylko nie wiem gdzie trafię te płatki z brązowego ryżu? :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetne ciacho! :) kusisz nim :)
OdpowiedzUsuń