12 października 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z DYNIĄ I ORZECHAMI

A dzisiaj jedno z moich ulubionych słodkich połączeń- dynia i orzechy laskowe!

A to wszystko w super zdrowych kruchych ciasteczkach, któymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia! :) Bez niezdrowych tłuszczów, białej, oczyszczonej mąki, czy zbędnych cukrów!

Ja uwielbiam je wcinać w towarzystwie owocowego koktajlu :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki lucumy sproszkowanej
  • 80g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z puree dyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  2. Ciasto rozwałkować i "wykrawać" dowolne kształty.
  3. Ciasteczka piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
Prosto, smacznie i zdrowo!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (40 ciasteczek)- ok. 1135kcal
1 ciasteczko- ok. 28kcal

Jesienne SuperfoodsSposób na dynię 2015

15 komentarzy:

  1. Takie proste, wręcz banalne ciasteczka muszą być pyszne ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasteczka zawsze kojarzą mi się z moją babcią :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra ciasteczka, dla moich Dzieci doskonałe, bo takie zdrowe :) Zresztą sama zjadłabym ich KILKA... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie! Smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciacha, zgłaszamy się po naszyjnik z ciastek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. można go zastąpić dodając więcej puree z dyni, ale on daje słodycz tym ciasteczkom, więc jeśli nie dasz banana to proponuję dorzucić coś do posłodzenia ;)

      Usuń
  7. Cudne ciasteczka do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne połączenie :)! uwielbiam kruche ciasteczka :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo dobro w tych ciasteczkach :).

    OdpowiedzUsuń