25 czerwca 2015

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

FIT, VEGAN, BEZGLUTENOWE!!!


Czyli takie 3w1! :)

Wiele z nas zna dobrze to ciasto pod nazwą "pleśniak", kruchy spód, owoce i kruszonka.
Jednak zazwyczaj takie ciasta to bomba kaloryczna, moja wersja jednak, jak i wszystkie inne ciasta jest dietetyczna!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 małe banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki białej tahini
  • 20g cukru waniliowego bio
  • truskawki

Przygotowanie: 
  1. Banany zblendować z mlekiem migdałowym.
  2. Dodać mąkę migdałową, jaglaną, 3 łyżki mąki amarantusowej i 1 łyżkę tahini oraz cukier waniliowy- bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (zostawić na kruszonkę 1/6 całego ciasta), na to poukładać truskawki- piec około 30 minut w 170 stopniach.
  4. Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki amarantusowej, pół łyżki tahini i wymieszać, po czym odstawić do schłodzenia w lodówce (20min).
  5. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Polecam! Przetestowane na mojej siostrze, która stwierdziła, że "wygląda, jak pleśniak, ale smakuje lepiej!" :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1265kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiPrzysmaki dla taty 5

26 komentarzy:

  1. Kruche ciasto, truskawki i kruszonka - niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy przepis. Jutro upieke,to apetyczne ciacho. Madziu jestes KROLOWA ZDROWYCH SLODKOSCI. Gratuluje:-P:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! oczywiście daj znać, czy się udało :)

      Usuń
  3. Ta kruszonka wygląda świetnie.Ciasto również i w dodatku truskawkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny genialny wypiek! Masz głowę pełną wspaniałych pomysłów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze jakie wymiary miała Twoja forma? :)

      Usuń
    2. sylikonowa kwadratowa forma 24x24cm, wysokość 4cm ;)

      Usuń
  5. Takie ciasto to obowiązek lata :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę takie na drugie śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być nie tylko fit, ale też przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze jest takie kruche ciasto z truskawkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie połączenia. Na słodkie mam zawsze ochotę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być pyszne :) i stronka się zmieniła - pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny przepis! do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super ciacho - naprawdę świetny i pomysłowy wypiek :) bardzo lubię Twoje słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kruche ciasto bez masła- jak widać można :) Z pewnością skorzystam z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie do plesniaka dawalo sie piane z bialek;-)wiec i tu postanowilam dac.Dalam te amantusowa beze z Twojego przepisu a zamiast truskawek dalam czerwone porzeczki(dziś przy zrywaniu wlasnie przypomnial mi sie Twoj przepis) Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetna kombinacja! i chyba również takiej wypróbuję! :)

      Usuń
  15. czy można czymś zastąpić pastę tahini? niestety mam uczulenie na sezam.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń