FIT, VEGAN, BEZGLUTENOWE!!!
Czyli takie 3w1! :)
Wiele z nas zna dobrze to ciasto pod nazwą "pleśniak", kruchy spód, owoce i kruszonka.
Jednak zazwyczaj takie ciasta to bomba kaloryczna, moja wersja jednak, jak i wszystkie inne ciasta jest dietetyczna!
Składniki:
- 7 łyżek mąki migdałowej
- 6 łyżek mąki amarantusowej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 małe banany
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 1,5 łyżki białej tahini
- 20g cukru waniliowego bio
- truskawki
Przygotowanie:
- Banany zblendować z mlekiem migdałowym.
- Dodać mąkę migdałową, jaglaną, 3 łyżki mąki amarantusowej i 1 łyżkę tahini oraz cukier waniliowy- bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (zostawić na kruszonkę 1/6 całego ciasta), na to poukładać truskawki- piec około 30 minut w 170 stopniach.
- Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki amarantusowej, pół łyżki tahini i wymieszać, po czym odstawić do schłodzenia w lodówce (20min).
- Po 30 minutach wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1265kcal
1 kawałek- ok. 63kcal
Kruche ciasto, truskawki i kruszonka - niebo :D
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis. Jutro upieke,to apetyczne ciacho. Madziu jestes KROLOWA ZDROWYCH SLODKOSCI. Gratuluje:-P:-).
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! oczywiście daj znać, czy się udało :)
UsuńAle cudna jest ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńTa kruszonka wygląda świetnie.Ciasto również i w dodatku truskawkowe;)
OdpowiedzUsuńkocham twoje przepisy
OdpowiedzUsuństaram się, dzięki!! :)
UsuńKolejny genialny wypiek! Masz głowę pełną wspaniałych pomysłów! :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze jakie wymiary miała Twoja forma? :)
Usuńsylikonowa kwadratowa forma 24x24cm, wysokość 4cm ;)
UsuńTakie ciasto to obowiązek lata :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To ja poproszę takie na drugie śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMusi być nie tylko fit, ale też przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest takie kruche ciasto z truskawkami, pycha :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńLubie takie połączenia. Na słodkie mam zawsze ochotę ;-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :) i stronka się zmieniła - pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis! do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho - naprawdę świetny i pomysłowy wypiek :) bardzo lubię Twoje słodkości! :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto bez masła- jak widać można :) Z pewnością skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńU mnie do plesniaka dawalo sie piane z bialek;-)wiec i tu postanowilam dac.Dalam te amantusowa beze z Twojego przepisu a zamiast truskawek dalam czerwone porzeczki(dziś przy zrywaniu wlasnie przypomnial mi sie Twoj przepis) Pyszności:-)
OdpowiedzUsuńświetna kombinacja! i chyba również takiej wypróbuję! :)
Usuńczy można czymś zastąpić pastę tahini? niestety mam uczulenie na sezam.. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdowolnym masłem orzechowym :)
Usuń