26 czerwca 2015

SAJGONKI Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

Bardzo dawno nie robiłam sajgonek, które tak lubię :)
Ale, że byłam już po obiedzie, a nadchodził czas deseru to padło na wybór sajgonek podanych na słodko!
Z moim ulubionym kremem jaglanym i pysznymi, świeżymi owocami!

Takie sajgonki możemy zjeść razem z naszymi pociechami, nawet tymi najmniejszymi i myślę, że wszystkim zasmakują! :)


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevin'u (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • owoce świeże: jagody, truskawki, morele
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować do całkowitej miękkości w mleku migdałowym z dodatkiem stevin'u i miąższem z jednej laski wanilii- ostawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na krem.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, nałożyć po łyżce kremu, warstwę owoców, kolejną łyżkę kremu, po czym zawinąć.
  4. Całość podać z dodatkiem owoców.

Deser jest bardzo delikatny w smaku, a jednak treściwy :) Takie sajgonki można podać z kremem owocowym (do kremu dodać owoce i razem zblendować), bądź z dodatkiem bakalii, czy sosów owocowych!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal

Letnie oczyszczenie

18 komentarzy:

  1. Sajgonki jadłam raz w życiu, ale takich z z chęcią bym spróbowała!
    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie jak w raju, z tymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam jeszcze sajgonek w wersji na słodko, wyglądają tak kusząco :)
    Piękny nagłówek!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sajgonki na słodko- już je kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl na sajgonki. Odpowiada mi taka slodka wersja:-P. Ciacho kruche z truskawkami upieczone. Jadlam jeszcze cieple. Po prostu POEZJA. Swietny smak i ta kruszonka....Goraco polecam i z pewnoscia przepis powtorze:-). Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, ja planuję też powtórzyć tylko z mąką jaglaną i jagodami :)

      Usuń
    2. Tzn.,ze uzyjesz tylko make jaglana? Tez bym zrobila z jagodami:-). A rano byly omleciki,nie pamietam juz ktory raz z koleji. Powtarzam kolejny raz,ze sa SUPER! Uwielbiam je:-)

      Usuń
  6. O a to ciekawe Madziu, fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie używałam papieru ryżowego. Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że jest słonawy :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Sajgonki uwielbiam, ale takich na słodko jeszcze nie próbowałam :) Super pomysł, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie sajgonki muszą być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na słodko Brzmi super!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Zalega u mnie w szafce papier ryżowy, więc na pewno zrobię takie sajgonki. :)

    OdpowiedzUsuń