17 grudnia 2016

KUTIA Z MIODEM Z KWIATÓW POMARAŃCZY

Święta bez słodkości to nie święta!
A najbardziej popularnym rarytasem jest kutia, która przecież może być zarówno pyszna, jak i zdrowa!
Mnogość przeróżnych wartościowych bakali... morele suszone... śliwki suszone... rodzynki... orzechy włoskie... i miód, ale nie byle, jaki bo z kwiatów pomarańczy!

Przepyszna, aromatyczna, słodka i rozpływająca się w ustach kutia! Polecam wszystkim łasuchom!
Ja się nią zajadam już od dzisiaj ;)


Składniki:
  • 400g orkiszu na kutię
  • 200g maku
  • 200g suszonych moreli
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g rodzynek
  • 200g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Ziarno orkiszu porządnie wypłukać, a następnie namoczyć przez całą noc. Po namoczeniu na następny dzień ugotować (około 60 minut), najlepiej podczas gotowania wymienić wodę.
  2. Mak również namoczyć przez całą noc, po czym również ugotować (około 40-50 minut), odcedzić i zmielić.
  3. Morele, śliwki i orzechy posiekać, a następnie wymieszać z makiem oraz miodem.
  4. Na koniec dodać orkisz, całość porządnie wymieszać i najlepiej przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.
Jeżeli chcecie, aby kutia rozpływała się w ustach to najlepiej wszystkie suszone owoce uprzednio sparzyć wrzątkiem ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 5130kcal
1 porcja- ok. 513kcal

1 komentarz: