A najbardziej popularnym rarytasem jest kutia, która przecież może być zarówno pyszna, jak i zdrowa!
Mnogość przeróżnych wartościowych bakali... morele suszone... śliwki suszone... rodzynki... orzechy włoskie... i miód, ale nie byle, jaki bo z kwiatów pomarańczy!
Przepyszna, aromatyczna, słodka i rozpływająca się w ustach kutia! Polecam wszystkim łasuchom!
Ja się nią zajadam już od dzisiaj ;)
Składniki:
- 400g orkiszu na kutię
- 200g maku
- 200g suszonych moreli
- 100g suszonych śliwek
- 100g rodzynek
- 200g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu z pomarańczy
- Ziarno orkiszu porządnie wypłukać, a następnie namoczyć przez całą noc. Po namoczeniu na następny dzień ugotować (około 60 minut), najlepiej podczas gotowania wymienić wodę.
- Mak również namoczyć przez całą noc, po czym również ugotować (około 40-50 minut), odcedzić i zmielić.
- Morele, śliwki i orzechy posiekać, a następnie wymieszać z makiem oraz miodem.
- Na koniec dodać orkisz, całość porządnie wymieszać i najlepiej przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 5130kcal
1 porcja- ok. 513kcal
*O*O*O*O*
OdpowiedzUsuń