Ale po ostatnim udanym eksperymencie z pierogami kukurydzianymi postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić pierogi z mąki z ciecierzycy z farszem na bazie jarmużu!
Składniki:
Farsz
- 4 liście jarmużu
- 2 pomidory
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki z manioku (tapioki)
- szczypta soli himalajskiej
- 1/3 szklanki gorącej wody
Farsz
- Z jarmużu oddzielić liście od łodygi, następnie liście poszatkować drobniej i lekko obgotować.
- Pomidory obrać ze skórki, odparować na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu, a pod koniec dodać jarmuż, po czym całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec do całości dodać pokruszone drobno orzechy nerkowca.
- Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki i solą.
- Dodać gorącą wodę i wyrobić dokładnie ciasto.
- Na blacie (posypanym mąką z ciecierzycy) rozwałkować ciasto i wykroić koła.
- Na każde koło nałożyć farsz i zakleić (w razie potrzeby zwilżyć brzegi ciasta).
- Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (24 pierogi)- ok. 995kcal
1 pieróg- ok. 41kcal
Nie spodziewałem się, że zrobić ciasto na pierogi z mąki z ciecierzycy! Super! Będę mógł takie kiedyś zaserwować moim bezglutenowym znajomym :D
OdpowiedzUsuńpolecam, bo sa pycha! :)
UsuńOjjj...ale bym zjadłą takiego pierożka!!:) ..a czy podczas gotowania ciasto się nie rozlatywało/nie pękało?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ps..a ja bym do farszu jeszcze dodała czosnek:)
nic się nie działo z ciastem, sama byłam zdziwiona, bo był to eksperyment :)
UsuńŚwietne pierożki Madziu :-) zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) dodajemy do akcji!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! świetna i zdrowa propozycja.
OdpowiedzUsuńmogę sie wprosić?
OdpowiedzUsuńależ proszę, jeszcze kilka zostało :)
UsuńMam w zapasie nadmiar maki z ciecierzycy. Przepis swietny. Nie robie pierogow,bo mam same przepisy z maki pszennej. Ale teraz to sie zmieni;-). Jesli mi sie uda Twoj eksperyment,to bede bardzo zadowolona:-P. Chociaz te pieczone pierogi z Twojego przepisu,byly bardzo smaczne:-P.
OdpowiedzUsuńna pewno się uda! tylko nie można tego ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, ponieważ podczas gotowania mogą się rozpaść ;)
UsuńBardzo ciekawe pierogi, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo często używam mąki z ciecierzycy ba powiedziała bym nawet że wszędzie gdzie jest to możliwe zastępuję tradycyjna mąkę, mąką z ciecierzycy! Jednak muszę przyznać że te pierogi mnie zaskoczyły , wypróbuje Twój przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie podoba mi się taka alternatywa dla tradycyjnych pierogów. :-)
OdpowiedzUsuńdzisiaj poszukam mąki z ciecierzycy, bo mam zamiar tym razem zrobić pierogi na Wigilię właśnie w zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńeksperyment bardzo udany i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam! Kocham pierogi ale takich jeszcze nie jadłam, muszą być omnomnonoom!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów z cieciorkowej mąki i jestem niesamowicie zaskoczona, ze są takie spoiste i wspaniałe. Koniecznie muszę spróbować, bo zawsze myślałam, że będą się rozpadać...Super!
OdpowiedzUsuń