30 listopada 2015

SŁODKIE BEZGLUTENOWE PALUCHY Z FIGAMI

Dzisiaj szybka i słodka przekąska, która umili mi zaraz wieczór filmowy :)
Zatem szybki przepis i lecę oglądać film!


Składniki:
  • 3 łyżki kuskusu kukurydzianego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 banan
  • kilka suszonych fig (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie: 
  1. Kuskus kukurydziany zalać wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Banana zblendować i dodać kuskus wraz z mąką kukurydzianą- całość wymieszać.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę w formie paluchów, a na wierzchu powciskać kawałki fig i moreli.
  4. Paluchy piec około 25 minut w 170 stopniach.
Paluchy są bardzo lekkie, a do tego bezglutenowe :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 paluchów)- ok. 635kcal
1 paluch- ok. 42kcal

Prezenty na Mikołajki II

10 komentarzy:

  1. Świetne paluchy! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomyslowe paluchy. Jak przeczytalam nazwe,to pomyslalam,ze cos na bazie zmielonych platkow owsianych;-). A to kuskus:-P. Ciasteczka wydaja sie miekkie;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w środku są miękkie, ale na zewnątrz po upieczeniu mają fajną skorupkę ;)

      Usuń
  3. mmm.. Te to na 100% zrobię ;) Może zrobię je na piątek, żeby mieć na drugie śniadanie na uczelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja generalnie zjadłam tego samego wieczoru wszystko :) musiałabym użyć silnej woli, aby zostawić "na jutro" :)

      Usuń
  4. Ciasteczka wyglądają świetnie :), a co to był za film ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajowe :) uwielbiam figi!

    OdpowiedzUsuń