1 grudnia 2015

PIEROGI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z JARMUŻEM

Przyznam się, że klasyczne pierogi z mąki pszennej robiłam najwyżej dwa razy w życiu...
Ale po ostatnim udanym eksperymencie z pierogami kukurydzianymi postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić pierogi z mąki z ciecierzycy z farszem na bazie jarmużu!


Składniki:
Farsz
  • 4 liście jarmużu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Ciasto
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki z manioku (tapioki)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie: 
Farsz
  1. Z jarmużu oddzielić liście od łodygi, następnie liście poszatkować drobniej i lekko obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, odparować na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu, a pod koniec dodać jarmuż, po czym całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
  3. Na koniec do całości dodać pokruszone drobno orzechy nerkowca.
Ciasto 
  1. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać gorącą wodę i wyrobić dokładnie ciasto.
  3. Na blacie (posypanym mąką z ciecierzycy) rozwałkować ciasto i wykroić koła.
  4. Na każde koło nałożyć farsz i zakleić (w razie potrzeby zwilżyć brzegi ciasta).
  5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Powiem tylko tyle- pokochałam smak tych pierogów! Z pewnością często będę je powtarzać :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 pierogi)- ok. 995kcal
1 pieróg- ok. 41kcal

Pierogi na Wigilię II edycja

18 komentarzy:

  1. Nie spodziewałem się, że zrobić ciasto na pierogi z mąki z ciecierzycy! Super! Będę mógł takie kiedyś zaserwować moim bezglutenowym znajomym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj...ale bym zjadłą takiego pierożka!!:) ..a czy podczas gotowania ciasto się nie rozlatywało/nie pękało?
    Pozdrawiam:)
    ps..a ja bym do farszu jeszcze dodała czosnek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie działo z ciastem, sama byłam zdziwiona, bo był to eksperyment :)

      Usuń
  3. Świetne pierożki Madziu :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :) dodajemy do akcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi! świetna i zdrowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w zapasie nadmiar maki z ciecierzycy. Przepis swietny. Nie robie pierogow,bo mam same przepisy z maki pszennej. Ale teraz to sie zmieni;-). Jesli mi sie uda Twoj eksperyment,to bede bardzo zadowolona:-P. Chociaz te pieczone pierogi z Twojego przepisu,byly bardzo smaczne:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno się uda! tylko nie można tego ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, ponieważ podczas gotowania mogą się rozpaść ;)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawe pierogi, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często używam mąki z ciecierzycy ba powiedziała bym nawet że wszędzie gdzie jest to możliwe zastępuję tradycyjna mąkę, mąką z ciecierzycy! Jednak muszę przyznać że te pierogi mnie zaskoczyły , wypróbuje Twój przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie podoba mi się taka alternatywa dla tradycyjnych pierogów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj poszukam mąki z ciecierzycy, bo mam zamiar tym razem zrobić pierogi na Wigilię właśnie w zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. eksperyment bardzo udany i pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Kocham pierogi ale takich jeszcze nie jadłam, muszą być omnomnonoom!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam pierogów z cieciorkowej mąki i jestem niesamowicie zaskoczona, ze są takie spoiste i wspaniałe. Koniecznie muszę spróbować, bo zawsze myślałam, że będą się rozpadać...Super!

    OdpowiedzUsuń