26 października 2014

JESIENNE CIASTO KASZTANOWE

Przy okazji leniwej niedzieli upiekłam ciasto w klimacie jesiennym. Z dodatkiem ciekawe w smaku mąki kasztanowej i naturalną słodyczą bananów oraz daktyli.

Ciasto, jak najbardziej zaliczyć można do kategorii "bez pszenicy", "zdrowe i dietetyczne" z resztą jak wszystkie moje wypieki ;)

Za każdym razem próbuję pokazać, że mając do dyspozycji kilka odpowiednich składników można wyczarować coś pysznego, a jednocześnie bardzo zdrowego ;)

Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu i spróbujecie go wykorzystać w swojej kuchni!


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 2 białka jajek
  • kilka daktyli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Banana obrać ze skórki, a następnie zblendować z białkami oraz daktylami.
  2. Do miski dodać mąkę kasztanową ze stevią i ponownie wszystko razem zblendować.
  3. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym odsączyć z nadmiaru soku i dodać do masy, dokładnie mieszając.
  4. Ciasto piec w sylikonowej formie, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to mała keksówka) przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu ciasto najlepiej odstawić do wystygnięcia.
Można podawać je lekko oprószone cynamonem, wtedy jest jeszcze bardziej aromatyczne ;)
Ja jednak zdecydowałam się na dodatek chrupiących orzechów pecan!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 615kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Imieniny u cioci

30 komentarzy:

  1. Super ciasto, bardzo ciekawy przepis Madziu. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze pieczesz takie pyszne i zdrowe ciasta *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj:)
    Gdzie kupujesz mąkę kasztanową u mnie to graniczy z cudem...:(
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po tym linkiem znajdziesz w pobliżu swojej miejscowości sklep, gdzie na pewno dostaniesz mąkę kasztanową http://www.bioplanet.pl/sklepy ;)

      Usuń
  4. zdrowych kalorii się nie liczy;) poproszę kawałek.. lub dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciasto, chętnie bym spróbowałam, bo takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. JNparawdę świetnie wygląda, musze zdobyc te mąke <3 !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sobie wczoraj jadłam pieczone kasztanki, bardzo smaczne :) A z mąki kasztanowej, jeszcze nic nie piekłam ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Po kasztanexie z Krowarzyw jestem absolutnie na tak jeśli chodzi o kasztany, jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąka kasztanowa brzmi mega smakowicie! Warto się w nią zaopatrzyć :> ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej warto! Mi bardzo przypadła do gustu, jej specyficzny smak świetnie pasuje do wszelakich ciast i babeczek ;) Na pewno jest pysznym urozmaiceniem!

      Usuń
  10. może na to ciacho wykorzystam mąkę kasztanową :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie korzystałem z kasztanowej mąki, ale dziękie temu ciastu bardzo mnie nią zainteresowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo..! Nie miałam okazji jeść jeszcze mąki kasztanowej, ale to ciasto mnie zauroczyło kolorem :)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta bez proszku do pieczenia. Porywam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę koniecznie spróbować, zapytam dziś w ekologicznym o tą mąkę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, pyszności :)
    Przypomniałaś mi, że najwyższy czas kasztany kupić! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak cudownie podane! Kwintesencja jesieni. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda pięknie, trzeba kupić mąkę kasztanową ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie korzystałam nigdy z mąki kasztanowej. Myślę, że czas spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie zdrowe i pyszne jesienne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  20. super!!! musiało być mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam.Prosze podac dokladne wymiary foremki,bo po ilosci produktow mozna sie domyslac,ze bedzie bardzo male.

    OdpowiedzUsuń